Djupdykning i arbetarrörelsens historia

Intresset för arbetarnas historia är stort i Skaraborg.

Nu arrangerar deras medlemskretsar en studiecirkel där diskussioner om Byggnads och fackföreningsrörelsen i Sverige är grunden.

Publicerad:

Första tillfället för studiecirkeln är den 17 augusti i år. Den första omgången är redan fullsatt.

– Vi är tio personer och mer kan vi inte vara, men om vi ser att det finns fler som är intresserade startar vi en ny cirkel till våren, säger Robin Kjellgren som till vardags är snickare på Tommy Byggare.

Han, Robert Pettersson och Sebastian Ritzén har tagit initiativet till studiecirkeln som kommer att hålla till i ABF:s lokaler i Skara varannan torsdag.

– Sedan får vi se hur många tillfällen det blir och vad det blir för innehåll. Det beror på hur det utvecklar sig och på deltagarna. Det viktiga är att det händer något. Vi har pratat om hur vi ska bli mer fackligt och politiskt aktiva inom medlemskretsen, säger Robin.

Bra aktivitet i kretsarna

Båda medlemskretsarna i Skaraborg har bra uppslutning på sina träffar och det var på möten där som de snappade upp att det fanns ett intresse för frågor om arbetarrörelsens historia och facklig-politisk samverkan.

– Vi såg att många var väldigt intresserade. Samtidigt pratas det inte så mycket om facket och politik på arbetsplatserna, så de som vill prata om de frågorna behöver en plats att kunna göra det på, säger Sebastian.

Det finns ett material som Socialdemokraterna tagit fram som handlar om hur fackförbunden och så småningom de politiska partierna växte fram i Sverige. Till materialet finns även diskussionsfrågor.

Som Påfarten med mer samtal

Alla som gått Påfarten kommer att känna igen sig i grunderna.

– Man kan säga att det blir som Påfarten fast med fler diskussioner. Det kommer nog bli väldigt mycket diskuterande. Vi har många som är bekväma att prata i en grupp, säger Sebastian.

– Vi får lära av varandra och utmana varandra. Vi kan också träna på att göra anföranden och liknande säger Robin.

Det är han som kommer att hålla i studiecirkeln.

– Det blir en djupdykning i arbetarrörelsens historia, men även en del politik, säger han.

Om du och kollegorna är intresserade av att gå en studiecirkel kan kretsarna i Skaraborg starta en ny till våren.

Skicka en intresseanmälan till: robin.kjellgren.ffv@byggnads.se

 

Uppdaterad: