Byggnads Västs ordförande Patrik Jerksten (längst till vänster) och avtalsansvarige Parham Pour Bayramian (till höger) besöker strejkvakterna utanför Teslas verkstad i Mölndal.

Fotograf: Peter Gustafsson

Byggnads Väst sympatiserar med IF Metalls strejk mot Tesla

Självklart sympatiserar Byggnads Väst med IF Metalls strejk mot Teslas verkstäder i Sverige.

Vår ordförande Patrik Jerksten och avtalsansvarige Parham Pour Bayramian köpte med fikabröd och besökte strejkvakterna utanför Teslas verkstad i Mölndal.

Publicerad:

Sedan klockan 00.01 i fredags den 27 oktober råder strejk på TM Sweden AB:s (Teslas) anläggningar i Sverige.

Detta efter att bolaget sedan flera år fortsätter att vägra teckna kollektivavtal med IF Metall. Det gäller Motorbranschavtalet för de anställda på företagets verkstäder i Sverige.

Byggnads Västs avtalsansvarige Parham Pour Bayramian och ordförande Patrik Jerksten åkte i dag (måndag den 30 oktober) till Teslas verkstad i Mölndal.

IF Metall var på eftermiddagen representerade av Karl-Henrik Rosberg, Markus Olsson och Kerstin Jansson

– Vi står här i dag till 17.30 och har bemannat sen i fredags morse. Våra medlemmar strejkar. De la ner skiftnyckeln i fredags, säger Karl-Henrik Rosberg som är ombudsman på Metall.

Nu vill Metall stoppa transporterna in till verkstaden. Det skulle få ännu bättre effekt.

Strejken kommer alltså efter att IF Metall legat på Tesla om att skriva under avtalet sedan 2017. Men Tesla vägrar, precis som de gör i hela välden.

– Vårt tålamod slut, säger Veli-Pekka Säikkälä som är IF Metalls avtalssekreterare.

Strejken gäller på de sju orter där Tesla har bilverkstäder och serviceställen i Sverige – Göteborg, Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebor, Norrköping, Örebro och Malmö. 

Totat gäller strejken cirka 120 bilmekaniker.

Enligt IF Metall har de tillräckligt många medlemmar bland Teslas bilmekaniker för att få effekt i strejken.

Men även Transport, som bland annat har många medlemmar i hamnarna, har backat upp och hotar att stoppa all import av Tesla in i landet.

Byggnads och andra fackförbund stöttar också. Det är Metalls strejk, men det handlar om hela den svenska arbetarrörelsen.

Tillsammans står vi upp för den svenska modellen.

Uppdaterad: