Byggnads Västs regionfullmäktige står bakom Jonas Attenkus (längst fram) när det gäller krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

Fotograf: Peter Gustafsson

Byggnads Västs regionfullmäktige står bakom Jonas Attenius!

Efter påtryckningar från Byggnads väst – med ordförande Patrik Jerksten i spetsen – kräver nu Göteborgs stad kollektivavtal av de byggföretag som ska renovera en skola i Göteborg.

I lördags ställde sig hela regionstyrelsen bakom Jonas Attenius (S) som lyckats driva igenom det kravet som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Publicerad:

Sedan Sverige gick med i EU 1995 har stat, kommuner och regioner endast ställt krav på ”kollektivavtalsliknande villkor” i samband med offentliga upphandlingar.

– Nu provar vi att ställa krav på kollektivavtal i en upphandling. Hade EU varit styrt av Socialdemokrater och motsvarande politiker, den röda sidan, hade de självklart ställt sig bakom den svenska modellen med kollektivavtal. Så är det inte nu, säger Jonas Attenius.

I Lördags var han inbjuden som gäst och ordförande när Byggnads väst regionstyrelse hade årsmöte.

Under en paus tog vi bilden där samtliga ledamöter bokstavligen och bildligt ställde sig bakom Jonas Attenius.

– Det här är facklig-politisk samverkan när den är som bäst, säger Patrik Jerksten. 

Gynnar alla byggnadsarbetare

Krav på kollektivavtal gynnar alla byggnadsarbetare som är anställda av seriösa företag som arbetar för en schysst byggbransch.

Samtidigt blir det svårare för oseriösa företag att vinna upphandlingar och sno åt sig av dina och mina skattepengar.

Bilden var för övrigt ett förslag från ombudsmannen Joakim Kahlman – som tidigare var kollega med Jonas Attenius som snickare på Veidekke.

Anbudstiden har gått ut för den aktuella upphandlingen som gäller en renovering av en skola i Göteborg. Nu återstår att se om någon prövar Göteborgs stads agerande.

Byggnads har krävt detta i flera år

Det gällande systemet med "kollektivavtalslikande villkor" är alldeles för otydligt tycker Byggnads och samtliga fackförbund i LO-familjen.

Därför har Byggnads Väst i ett par års tid legat på Göteborgs stad.

– De företag som utför arbeten åt Göteborgs kommun ska ha kollektivavtal. Punkt, säger Patrik Jerksten, ordförande för Byggnads Väst.

Och Göteborgs stad har alltså lyssnat på Byggnads.

– Att kräva svenska kollektivavtal på svenska arbetsplatser borde vara en självklarhet, men efter 27 år i byggbranschen vet jag att så inte är fallet. Därför är det här är ett viktigt steg i rätt riktning. Att ha kollektivavtal som ett minimikrav i offentlig upphandling handlar inte bara om att minska arbetslivskriminaliteten och risken att våra skattepengar hamnar i fel fickor, det handlar om att verka för schyssta villkor och tryggare arbetsplatser, säger Jonas Attenius.

Otroligt att det gått så länge

Vad vi vet har ingen ställt krav på kollektivavtal sedan Sverige gick med i EU.

– Äntligen levererar politiken till Byggnads medlemmar. Nu kan vi se vikten av att få med oss politikerna när det gäller våra fackliga krav, säger Patrik Jerksten.

Nu gäller det en enskild upphandling i Göteborg. Målet och förhoppningen är att det ska bli ett krav vid fler och fler offentliga upphandlingar i Sverige. Och denna upphandling kan visa vägen.

PETER GUSTAFSSON

KRAV PÅ KOLLEKTIVAVTAL GYNNAR SERIÖSA FÖRETAG

När det ställs krav på kollektivavtal i samband med offentliga upphandlingar gynnar det seriösa företag som konkurrerar med schyssta villkor.

Det förvårar för oseriösa företag. När företag saknar kollektivavtal vet vi att riskerna för fusk med i första hand löner, arbetsmiljö och skatter ökar.

Det stärker den svenska modellen där företag och fackförbund gör upp om löner och villkor på arbetsmarknaden.

Uppdaterad: