Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Jonas Attenius (S), och Patrik Jerksten, ordförande Byggnads Väst, snackade ihop sig om krav på kollektivavtal redan på första maj 2022.

Fotograf: Peter Gustafsson

Äntligen – krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling

Efter påtryckningar från Byggnads väst med ordförande Patrik Jerksten i spetsen kräver nu Göteborgs stad kollektivavtal av det byggföretag som ska renovera en skola i Göteborg.

– Det här är facklig-politisk samverkan när den är som bäst, säger Patrik Jerksten. 

Publicerad:

Sedan Sverige gick med i EU 1995 har stat, kommuner och regioner endast ställt krav på ”kollektivavtalsliknande villkor” i samband med offentliga upphandlingar.

Alldeles för otydligt tycker Byggnads och samtliga fackförbund i LO-familjen.

Självklart ska det ställas krav på kollektivavtal när det gäller dina och mina skattepengar.

Därför har Byggnads Väst i ett par års tid legat på Göteborgs stad.

– De företag som utför arbeten åt Göteborgs kommun ska ha kollektivavtal. Punkt, säger Patrik Jerksten, ordförande för Byggnads Väst.

Göteborgs stad har lyssnat på Byggnads

Nu har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) och Göteborgs stad lyssnat på Byggnads och ställer krav på kollektivavtal i samband med en kommande renovering av en skola.

- Att kräva svenska kollektivavtal på svenska arbetsplatser borde vara en självklarhet, men efter 27 år i byggbranschen vet jag att så inte är fallet. Därför är det här är ett viktigt steg i rätt riktning. Att ha kollektivavtal som ett minimikrav i offentlig upphandling handlar inte bara om att minska arbetslivskriminaliteten och risken att våra skattepengar hamnar i fel fickor, det handlar om att verka för schyssta villkor och tryggare arbetsplatser, säger Jonas Attenius.

– Äntligen levererar politiken till Byggnads medlemmar. Nu kan vi se vikten av att få med oss politikerna när det gäller våra fackliga krav. Det här gynnar de seriösa företagen och skapar bättre förutsättningar för att få till schyssta villkor i byggbranschen, säger Patrik Jerksten.

Upphandlingen gäller en omfattande renovering av en skola, med byten av belysning och mattor och ommålning.

Kommunen tar i detta nu in anbud från företag som kan utföra dessa arbeten. Sista anbudsdag är den 11 mars.

Det har varit för slappt

Och kommunen ställer alltså ett tydligt krav. Det eller de företag som vinner upphandlingen måste ha kollektivavtal. Det gäller på Byggnads, Målarnas (som snart går in i Byggnads) och Elektrikernas avtalsområden.

– Vad vi vet har ingen ställt det kravet sedan Sverige gick med i EU, säger Patrik Jerksten.

Nu gäller det en enskild upphandling i Göteborg. Målet och förhoppningen är att det ska bli ett krav vid samtliga offentliga upphandlingar i Sverige. Och denna upphandling kan visa vägen.

Det skulle gynna alla byggnadsarbetare i Sverige och alla medlemmar i Byggnads.

PETER GUSTAFSSON

KRAV PÅ KOLLEKTIVAVTAL GYNNAR SERIÖSA FÖRETAG

När det ställs krav på kollektivavtal i samband med offentliga upphandlingar gynnar det seriösa företag som konkurrerar med schyssta villkor.

Det förvårar för oseriösa företag. När företag saknar kollektivavtal vet vi att riskerna för fusk med i första hand löner, arbetsmiljö och skatter ökar.

Det stärker den svenska modellen där företag och fackförbund gör upp om löner och villkor på arbetsmarknaden.

Uppdaterad: