OMBUD. Tre av västs kongressombud under sin kongressutbildning.

OMBUD. Tre av västs kongressombud under sin kongressutbildning.

Fotograf: PETER GUSTAFSSON

Dags för en ny pensionsstrid

Om en vecka är det dags för Byggnads kongress. Vi har tittat närmare på de 50 motionerna från väst. Och då i första hand de som förbundsstyrelsen ställer sig positiva till.

Den hetaste frågan ser ut att bli sex timmars arbetsdag.

Det finns även en rad motioner om längre semester och pensionssystemet. Dags för en ny pensionsstrid, tycker väst.

Publicerad:

Den 31 maj–3 juni håller Byggnads sin kongress som i år arrangeras i Göteborg. Totalt är det 354 motioner som ska behandlas. 50 av dem kommer från väst.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön seglar upp som det hetaste ämnet med sammanlagt 40 motioner från alla elva regioner. Samtliga tycker att det är på tiden att arbetstiden förkortas. Det var mer än 40 år sedan den senaste generella arbetstidsförkortningen och nu bör Byggnads arbeta för att driva opinion för kortare arbetsveckor. Inte minst med tanke på hur fysiskt slitsamt ett arbetsliv som byggnadsarbetare är.

Förbundsstyrelsen har gått igenom motionerna och föreslagit bifall eller avslag inför kongressen. När det gäller sex timmar arbetsdag påpekar styrelsen att Byggnads driver frågan och att det fanns en motion på LO-kongressen 2016.

Tyvärr finns inget brett stöd från de andra LO-förbunden utan Byggnads försöker driva igenom kortare arbetsvecka i våra kollektivavtal.

Kön till talarstolen lär hursomhelst bli lång i frågan och ombud från Ystad till Haparanda vill nog göra sin röst hörd.

Lägre pensionsålder

När det gäller händerna som varit med och byggt Sverige ett helt arbetsliv tycker väst att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern.

"I stället för att trygga vår ålderdom är systemet riggat för spekulation."

"En ny pensionsstrid är nödvändig", skriver motionären.

Även i detta ämne finns många motioner från hela landet. Byggnads förbundsstyrelse håller med och jobbar aktivt för att genom LO och politiskt påverka pensionssystemet.

Byggnads Västs ombudsman Joakim Kahlman har skrivit en enskild motion om utökad semester.

Även här är det 40 år sedan vi såg en förbättring, om man bortser från de tre år vi fick två dagar mer. Dessa togs sedan bort.

Kahlman vill se sex veckors semester för byggnadsarbetare som behöver den rekreationen för att hålla ett helt arbetsliv.

En motion från väst vill ändra på att obetald semester räknas som frånvaro. Något som ställer till det för många byggnadsarbetare som ofta byter jobb.

Fler motioner från väst

Här är ett urval av övriga motioner från Väst som förbundsstyrelsen ställer sig positiva till.

Många vill ändra på arbetstagarbegreppet. Byggnads har i flera år sett allt fler F-skattare som i verkligheten arbetar som vanliga anställda. Detta till låga löner och hög arbetsbelastning.

Motionären föreslår att reglerna återställs till hur det var innan Alliansen ändrade dem 2009. Det ska inte räcka med en uppdragsgivare.

Många medlemmar tycker att avgiften är för hög och en motionär vill sänka medlemsavgiften, alternativt skapa ett skatteavdrag för både den och avgiften till A-kassan.

Ingen mer alkohol?

Väst har en motion om att varje regions styrelse ska fatta beslut om alkohol ska serveras vid varje enskilt tillfälle. Detta håller förbundsstyrelsen med om. Däremot vill styrelsen avslå en lång rad motioner från andra regioner som vill att Byggnads helt slutar att bjuda på alkohol.

En restriktiv alkoholpolicy räcker tycker styrelsen.

Med tanke på att det var så många motioner om detta lär det bli en het debatt även här och kanske lutar det åt att kongressen beslutar om att ta bort alkohol från samtliga tillfällen.

En annan motion handlar om möjlighet att bilda företagsklubbar för att locka fler till fackliga möten. Det tycker förbundsstyrelsen är ett bra förslag, men vill inte att dessa klubbar ska ha motions- och nomineringsrätt till medlemskretsarna.

En punkt som, enligt ett av ombuden, kommer att debatteras från västs sida.

Organisering en nyckelfråga

Medlemsvärvning, organisering, är också en aktuell fråga. Det är ju ett av Byggnads huvudmål även för 2018.

Väst vill se ett pilotprojekt som går ut på att värva medlemmar i ett företag där vi i dag har få eller inga medlemmar. Detta ska sedan utvärderas och tas upp i Byggnads arbetssätt.

Väst föreslår även att organisering prioriteras i hela förbundet tills målet nås. Där är Påfarten en viktig del och bör anordnas i alla regioner.

I anknytning till västs motion finns även en motion från Gäveldala om att öppna upp för F-skattare att bli medlemmar. En komplicerad fråga som Byggnads funderar kring i flera omgångar.

Fler ombud från väst.

Och snart ska det alltså avgöras. Följ utvecklingen på kongressen på Byggnads hemsida och hos Byggnadsarbetare som är på plats för att bevaka under sista helgen i maj.

 PETER GUSTAFSSON

ALLT OM KONGRESSEN

Uppdaterad: