KONGRESSOMBUD. Carl-Magnus Nilsson är ett av Byggnads Västs ombud på kongressen som hålls i Göteborg i månadsskifte maj–juni.

KONGRESSOMBUD. Carl-Magnus Nilsson är ett av Byggnads Västs ombud på kongressen som hålls i Göteborg i månadsskifte maj–juni.

Fotograf: Peter Gustafsson

Carl-Magnus laddar för kongressen

Carl-Magnus Nilsson från Halmstad är Hallands enda ombud på Byggnads kongress.

– Det ska bli spännande att få se hur en kongress går till, säger han.

Publicerad:

Carl-Magnus, Calle som han kallas på jobbet eller Magnus som han heter hemma, har 40 års erfarenhet som byggnadsarbetare. I grunden är han träarbetare, men han har jobbat med betong, ofta på broar, och som kranförare.

– Jag började som lärling när jag var 16 år eftersom jag inte kom in på byggprogrammet på gymnasiet. Men jag kom in året efter tack vare att jag gjort praktik.

När han jobbat några år i Halmstad började han resa runt och bygga broar. Bland annat var han med och byggde delar av Öresundsbron.

– Det var väldigt intressanta år och jag har träffat många människor. När jag bodde i Danmark lärde jag mig danska.

Trivs med tillvaron

Nu har han jobbat på hemmaplan i Halmstad i 18 år. Förutom jobbet blir det mycket handboll eftersom han tränar sina tvillingdöttrar.

– Jag stormtrivs, säger Carl-Magnus.

Han intresserade sig tidigt för fackliga frågor och Byggnads.

– Då var det Bygg 22:an här i Halmstad.

– När jag började engagera mig i början på 80-talet var det arbetskläder och bodar och liknande frågor vi slogs för. Sedan slocknade mångas intresse lite grann i takt med att alla fick det bättre. Jag tror vi tappade lite av ideologin när vi hade det för bra.

På senare år har hans intresse för facket blivit mer intensivt igen. Han sitter med i Byggnads Väst regionfullmäktige och regionstyrelse, är kretsordförande och ska alltså vara med på kongressen i slutet av maj.

På arbetsplatsen är han skyddsombud, fackligt förtroendevald (FFV) och jobbar med MB-frågor.

Fotograf: Peter Gustafsson

– Nu är det minst lika viktiga frågor och facket behövs lika mycket som någonsin. Det gäller inlånad arbetskraft och ordning och reda på arbetsmarknaden. Framförallt vill jag ha väck de felaktiga F-skattarna. Det är fler aktuella frågor nu än för tio år sedan.

Klasskillnad på arbetsmarknaden

Vi träffas på Carl-Magnus arbetsplats i Halmstad där MTA Bygg och anläggning bygger lägenheter vid stationen. Ombudsmannen Henrik Fager är också med och en fråga som kommer upp är att det blivit en klasskillnad på arbetsmarknaden mellan bra och dåliga företag.

– Du får gärna skriva att jag trivs väldigt bra på mitt företag just nu. Vi har jobbat mycket med att få in tjejer och att få bort machokulturen. Vi har en stark MB-grupp och bra UVA-möten där vi brukar vara 170 personer, säger Carl-Magnus.

Under årets kongress är det bara en av Byggnads Väst anställda ombudsman (Niklas Sjölin) som är ombud på kongressen. Övriga 19 är liksom Carl-Magnus engagerade medlemmar och tanken är att det är just medlemmarna som ska driva demokratin framåt.

Inför kongressen får Carl-Magnus och de andra ombuden från väst gå en utbildning i fem dagar. En är redan avklarad.

– Det känns tryggare. Det är viktigt att vara påläst inför kongressen. Vi har ju cirka 50 motioner från väst som det gäller att läsa extra noga. Det gäller att kunna argumentera för dem och vara beredd på att det kan komma motfrågor.

– Jag är glad att vår ordförande, Tomas Emanuelsson, är en av fyra ordförande på kongressen.

Var det självklart att tacka ja när du fick frågan?

– Ja. Men det var med en viss förskräckelse. Det är ju vårt högsta beslutande organ.

Vad har du för förväntningar inför kongressen?

– Att vi kommer fram till bra beslut som förbundet kan jobba med sedan.

Sedan tidigare är ju ett av Byggnads viktigaste mål att bli fler medlemmar. Hur ska vi lyckas med det?

– Det är viktigt med det fysiska mötet, att träffa medlemmar. Det är viktigt för oss förtroendevalda att lyfta Byggnads frågor på arbetsplatserna.

Halland har bara ett kongressombud och en som sitter i regionstyrelsen. Hur ska ni ändra på det?

– Det känns som att det är fler på gång, säger Carl-Magnus.

PETER GUSTAFSSON

 

MER OM KONGRESSEN

Uppdaterad: