Kvinna som arbetar med blommor.

Fotograf: Fairtrade Sverige

Byggnads och Fairtrade

För att alla löntagare ska ha bra villkor på arbetsmarknaden är det viktigt att arbetare i andra länder har schyssta villkor. Som en del i Byggnads internationella engagemang är vi medlemmar i Föreningen för Fairtrade. Det betyder att Byggnads står bakom idén om att solidariskt bidra till bättre arbets- och livsförhållanden för världens arbetare. Det är också ett säkert sätt att konkret stödja arbetare i låginkomstländer att ta sig ur fattigdom.

Medlemskapet öppnar upp för engagemang och informationsaktiviteter om varför det är bra med Fairtrade. Vi försöker också köpa in Fairtrade-märkta produkter som används i verksamheten, såsom kaffe, te, t-shirts och kassar. Personalen och medlemmarna kan också gå en utbildning för att bli Fairtrade-ambassadörer.

Det här är Fairtrade

  • Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i låginkomstländer och som syftar till en långsiktig och hållbar handel. Långsiktighet är en viktig förutsättning för bättre arbets- och livsvillkor för arbetarna i produktionen.
  • Byggnads och 34 andra organisationer är medlemmar i Föreningen för Fairtrade Sverige. Fairtrade Sverige AB är den organisation som sköter själva certifieringen. Den ägs av Svenska kyrkan och LO.

En del av Agenda 2030

Fairtrade, mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Världens länder är överens om 17 globala mål för hållbar utveckling: Agenda 2030. Syftet med Agenda 2030 är att:

  • avskaffa fattigdom
  • minska ojämlikheter och orättvisor i världen
  • främja fred och rättvisa
  • lösa klimatkrisen.

Byggnads verksamhet bidrar till flera av de 17 målen. Särskilt viktigt är mål 8:

”Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla”.

Läs mer om Fairtrade.

Uppdaterad: