Nyliberala spöken vill ställa arbetare mot arbetare

Publicerad:

Nu börjar det hetta till. Det märks att det är valår och tonläget i debatten blir allt högre. Det är bra att skillnaderna i politiken blir tydlig och att de nyliberala högerdebattörerna är tvungna att visa var dom står. Låt mig visa på två exempel:

För några veckor sedan var det folkpartiledaren Jan Björklund som i en partiledardebatt angrepp facket i allmänhet och Byggnads i synnerhet. Han påstod att vårt enda intresse är stängda gränser och att skydda byggnadsarbetarnas löner.

Han nämnde inte med ett ord alla dem som kommer till Sverige och blir utnyttjade genom låga löner och slavliknande förhållanden. Han sa ingenting om alla dem som kommer till Sverige för att få en bättre tillvaro men som får sina drömmar krossade. Så talar en person som bara har ett intresse - att ställa arbetare mot arbetare. Så talar en person som inte förstår någonting av det som nu sker på svensk arbetsmarknad. Skrämmande.

Liknande tongångar kommer från Staffan Åkerlund, chefredaktör för tidningen Byggindustrin. Han har i två ledare svartmålat Byggnads och skrivit saker som: "Byggnads och makten", "Go home! modell 2014" och "Byggnads sista strid". Bägge ledarna går ut på att beskriva Byggnads som ombudsmannavälde (politbyrån), makthungriga, korrupta och att vi vill hålla utländska byggnadsarbetare borta från den svenska arbetsmarknaden.

Så låter en megafon för arbetsgivare som bara har ett intresse - största möjliga vinst till vilket pris som helst. Så låter en megafon för de politiska partier och arbetsgivarorganisationer som bara har ett mål - att försvaga de fackliga organisationerna och som hatar ordet solidaritet.

Staffan Åkerlund fick också fel. Huvudentreprenörsansvaret blev inte Byggnads sista strid. Staffan Åkerlund är helt enkelt den svenska modellens dödgrävare. Det är Byggnads som står för förnyelse och framtid.

Allt detta handlar i grunden om en djupt ideologisk fråga. Kapitalet har blivit globaliserat och rör sig obehindrat över gränserna. Även människor rör sig över gränserna och söker jobb i länder runt om i världen. Det är bra med öppna gränser och att vi människor kan röra oss fritt. Men med öppna gränser kommer också ansvar.

Frågorna vi måste ställa oss är: Ska vi ställa löntagare mot löntagare? Ska vi tillåta låglönekonkurrens i en spiral nedåt med allt sämre villkor för alla? Är det sådana samhällen vi vill se? Mitt svar är givet: Nej!

Det finns ingen som tjänar på en arbetsmarknad med stora spänningar, där företag konkurrerar med låga löner. Varken företag eller löntagare. Här har fackföreningsrörelsen en historiskt viktig uppgift - att organisera löntagare och solidariskt stå upp för att förhindra att löntagare ställs mot varandra.

Denna uppgift är ännu viktigare idag med en globaliserad arbetsmarknad. Det är också detta som valrörelsen handlar om. Låt oss visa de nyliberala spökena var deras människouppfattning hör hemma - på den historiska skräphögen.

Johans tackling!

Fortfarande är det så att våra lärlingar inte får den praktikplats de behöver för att få sitt yrkesbevis. Byggföretagen sätter kortsiktiga vinstintressen framför våra ungdomars framtid. Det är en katastrof för våra unga och kommer att äventyra hela byggbranschen i framtiden.

Uppdaterad:
Kategorier: