Johan Lindholm pratar med skyddsombud.

Jag tänker ta strid för alla våra skyddsombud

Publicerad:

Jag tror att de flesta vet att jag inte har några synpunkter på vilket parti folk väljer att rösta på. Vi kan dock ha olika åsikter om politikens innehåll. Det är så en demokrati ska fungera.  

Så – när ett eller flera politiska partier har uppfattningar eller driver förslag som slår direkt mot Sveriges byggnadsarbetare, ja då tänker jag inte vara tyst. Det är därför jag är så arg, ledsen och upprörd över den debatt som nu förs om våra skyddsombud.  

Det är helt nödvändigt att de regionala skyddsombuden får möjlighet att besöka fler arbetsställen. Därför välkomnar jag regeringens förslag att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal.  

De vill avskaffa skyddsombuden

Nu har vi äntligen fått gehör i frågan och regeringen har lyssnat på oss byggnadsarbetare. Då meddelar Moderaterna, Centern. Liberalerna och Sverigedemokraterna att de kommer stoppa förslaget. Sverigedemokraterna går längst och vill helt avskaffa de kunniga skyddsombuden som är utvalda av sina arbetskamrater. Inspirerade av Svenskt Näringsliv vill SD istället ersätta dem med statliga arbetsmiljörådgivare. 

För de borgerliga partierna är det tydligen viktigare att vara ideologiska än att ingen dör på jobbet. Varför ska en massa duktiga och engagerade skyddsombud på landets arbetsplatser inte få göra sitt jobb?  

Att vara byggnadsarbetare är ett farligt yrke. Förra året dog 14 av våra arbetskamrater på grund av dålig arbetsmiljö. Kamrater som inte får möta våren och sommaren. Helt oacceptabelt och fruktansvärt tragiskt. Jag blir ofta tagen av anhörigas samtal och delar deras saknad. 

Valda av sina arbetskamrater 

Det finns massor med skyddsombud i Sverige. De har blivit valda av sina arbetskamrater för att de brinner för trygga och säkra arbetsplatser. De jobbar ofta över, kvällar och helger, och har ett stort frivilligt engagemang för sina arbetskamraters rätt att komma hem hela och friska till sina familjer. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda för att öka säkerheten, minska ohälsan och få igång ett aktivt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen. Våra regionala skyddsombud tar heller inte hänsyn till vem som är med i facket och inte. De hjälper alla som arbetar, oavsett fackligt medlemskap. 

En sak är säker – jag tänker ta strid för alla fantastiska skyddsombud runt om i landet. Och jag tar vilken debatt som helst om detta! Det handlar om liv och död!

Uppdaterad:
Kategorier: