Tack för era röster

Publicerad:

Jag har sagt det förr – men det måste sägas igen: Alla ni byggnadsarbetare runt om i landet kan sträcka på er och vara väldigt stolta! Utan er hade vi aldrig nått så långt som vi har gjort i denna avtalsrörelse. Utan ert stöd hade frågan om ordning och reda bland underentreprenörer inte blivit den fråga som alla nu talar om. Utan era starka röster hade vi aldrig fått arbetsgivare att inse sitt ansvar. Tack!

LO har tackat oss i Byggnads för att vi har drivit en så viktig fråga som huvudentreprenörsansvar. Det betyder mycket för hela den svenska arbetsmarknaden. Det är också så att flera politiska partier har varit ute och stötta oss i frågan. Den socialdemokratiska partikongressen gjorde tom ett uttalande som stödjer Byggnads i vår kamp för ordning och reda.

Men ni ska veta att vägen har varit väldigt lång för att nå dit där vi är idag. Resan startade i höstas då vi på avtalsrådet bestämde oss för att driva kravet på huvudentreprenöransvar. Man kan säga att resan egentligen startade för flera år sedan. Vi har ju alla, under lång tid, upplevt hur människor blivit utnyttjade som slavar och att våra kollektivavtal inte har varit värda någonting. Men det var i denna avtalsrörelse som vi bestämde oss för att driva frågan för att få in ett ansvar i avtalet.

Det är ingen överdrift att påstå att arbetsgivarnas motstånd har varit väldigt starkt. Man har försökt med alla krumbukter och juridiskt trams som finns för att slippa diskutera sakfrågan. Men vi har inte gett oss. Vi har istället valt att debattera och diskutera sakligt och hålla oss till verkligheten. Det är tillräckligt starkt när verkligheten ser ut om den gör.

Arbetsgivarens motstånd beror självklart på att de, precis som vi, vet om och ser de stora problem vi har med alla kedjor av underentreprenörer. Men det jag inte kan förstå är hur det kan vara ett problem att se till att vi får ordning och reda. Man hänvisar till system som redan finns, till lagstiftning och politiker och även till polis och skattemyndigheten. Men varför ska vi lämna över ansvaret till någon annan? Varför kan inte vi i byggbranschen vara ett föredöme och som parter ta ett eget ansvar? Vi i Byggnads är beredda att ta vårt ansvar.

Nu har världens chans att under ett år tillsammans arbeta fram regler för hur ett huvudentreprenörsansvar ska se ut. Vi har valt att låta flera framstående och duktiga jurister arbeta med frågan och ta fram ett förslag. Nu har vi byggsektorn chansen att visa att vi menar allvar med ordning och reda och att vi vill ha ett samhällsbyggande i världsklass.

Men tror inte att frågan om ordning och reda är avklarad eller slutreglerad. Tvärtom! Vi ska fortsätta att lyfta upp de fall av utnyttjande av människor som vi stöter på. För det är själva grunden i det fackliga uppdraget och varför jag själv blev fackligt aktiv. Det handlar om alla människors lika värde och att vi ska stå upp och försvara våra kollektivavtal. Så ännu en gång – tack till er alla därute i byggbodarna. Det känns förbannat bra att ha ert stöd i ryggen!

Johans tackling

Nu kommer fler oroande rapporter om hur arbetslösheten stiger runt om i Europa. I Sverige ser det inte bättre ut och vi har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Marknaden är inte svaret. Nu måste det till politiska initiativ. Annars riskerar vi att förlora en hel ungdomsgeneration och skapa enorma klyftor.

Uppdaterad:
Kategorier: