Kampen fortsätter 2015

Publicerad:

Då har vi kommit till årets sista krönika. När jag ser tillbaka på året som gått så kan jag konstatera att 2014 har varit en viktigt år för Byggnads och dess medlemmar. Det är mycket som har hänt som har stor betydelse för vår vardag och för vår trygghet, både på jobbet och övrigt i livet.

Men först går mina tankar till dem som inte längre finns kvar hos oss. Jag tänker på de arbetskamrater som har fått sätta livet till på jobbet. Nu senast var det två killar som förolyckades i Stockholm. Tyvärr ser det ut som att dödsolyckorna har ökat i år. Helt oacceptabelt.

Därför är det viktigt att vårt arbete för en säker arbetsmiljö aldrig stannar upp. Jag och Byggnads kommer aldrig att ge upp kampen för noll döda byggnadsarbetare. Aldrig. Under nästa år har vi flera saker på gång för att hålla denna viktiga fråga aktuell.

Vi fortsätter också vår solidariska kamp för byggnadsarbetarna i Qatar. De lever och jobbar som slavar för att Qatar ska kunna bygga sina idrottsanläggningar och vi ska kunna se på sport. I år är det sim-VM och nästa år handbolls-VM. Nyligen fick dom friidrotts-VM och 2022 går fotbolls-VM i landet.

Man kan bara ana hur mycket pengar Qatar har lagt ned på mutor för att få dessa evenemang. Vidrigt. Istället borde dom lägga resurser på att ge arbetarna mänskliga rättigheter. Och hur resonerar idrottsrörelsen?

I år hade Byggnads kongress och det blev en väldig framgång. Det kändes som våra unga tjejer och killar tog stora kliv framåt. Vi hade många bra diskussioner om hur vi ska bli fler medlemmar, hur vi stärker våra förtroendevalda, hur vi blir bättre på jämställdhet och mångfald. Bara för att nämna några områden.

Vi beslutade också om mål och visioner för Byggnads fram till 2022. Jag känner mig väldigt trygg inför framtiden. Vi är en stark fackförening med självförtroende och samtidigt öppna för förnyelse. Vi har spännande år framför oss.

Jag kan inte låta bli att berätta om kunskapslyftet som har genomsyrat hela Byggnads i år. Vi gör en stor utbildningssatsning för alla våra anställda så att vi ska bli ännu bättre på att möta er och era behov. När vi har kunskap och trygghet i vårt arbete så blir vi professionella i det vi gör. Byggnads ska vara det bästa och vassaste fackförbundet!

Till sist kanske det viktigaste som hänt i år. Vi fick ett huvudentreprenörsansvar!
Tack vare medlemmarnas stora stöd och kampvilja fick vi till slut in det i våra avtal. Vi utmanade starka krafter och blev hårt attackerade av arbetsgivarna, inte minst Svenskt näringsliv. Men vi visste att vi hade rätt och att verkligheten var på vår sida. Vi hade ett starkt stöd hos svenska folket och bland byggföretagen. Vi ska vara väldigt stolt över det vi uppnått tillsammans. Det visar att när vi står enade så är vi oslagbara.

Huvudentreprenörsansvaret och en ny regering som har lovat en 10-punktsprogram för arbetsmarknaden, ger oss kraftfulla verktyg för att förhindra låglönekonkurrens. Den 1 januari kör vi igång!

Jag vill passa på att tacka alla medlemmar för ert stora stöd och för att ni alltid står upp och säger vad ni tycker. Utan er hade vi aldrig lyckats med vår fackliga kamp. Och vi ska fortsätta vara blåslampa på våra politiker även nästa år. Det kan jag lova! Jag hoppas att ni kan använda de kommande helgerna till avkoppling. Det är ni värda. God jul och Gott nytt år!

Uppdaterad:
Kategorier: