Den svenska modellen har gjort oss framgångsrika

Publicerad:

Och den är bra för både arbetstagare och arbetsgivare. Trots detta har arbetsgivarna de senaste åren angripit facket för att försvaga oss. Men de har fel. Och det har många svenska företag redan insett.

Vi pratar ofta om den svenska modellen men tänker inte alltid på vad vi egentligen menar. Vad det handlar om är att fack och arbetsgivare tar ansvar för att vi har bra lönenivåer och villkor för löntagarna och företagen.

Det innebär i sin tur att vi inte ska konkurrera med utlandet genom låga löner.
Istället ska vi satsa på utbildning, kvalitet, trygghet och effektivitet.

Denna modell har varit väldigt framgångsrik och gjort Sverige till en världsledande industrination. Vi har varit ett fönster mot världen och många andra länder har studerat och lärt av oss. Trots detta så har arbetsgivarna de senaste åren angripit facket och gjort allt för att försvaga vår makt och vårt inflytande.

Svenskt Näringsliv har blivit väldigt politiskt och predikar nyliberal politik.
Nu är det bara försämringar i anställningstryggheten som gäller.
Privatiseringar av välfärden ska lösa allt och sänkta skatter är svaret på alla frågor. Facket är ett rött skynke och ska motarbetas till varje pris.
Nu är den svenska modellen inte värd någonting.

Men Svenskt Näringsliv och arbetsgivarna har helt fel i sin syn och analys.
Det är genom att utveckla och stärka våra kollektivavtal som vi skapar ännu bättre villkor, både för de anställda och för företagen. Detta har faktiskt flera svenska företag redan insett.

Nu kommer flera rapporter om att svenska företag flyttar hem sin produktion till Sverige från låglöneländerna. Det har blivit en trend och har sin grund i att lönerna har ökat i till exempel Östeuropa och Kina. Men företagen säger också att vi i Sverige är väldigt effektiva och kvalitetsmedvetna.

Man pekar på att vi har en välutbildad arbetskraft och att vi har en svensk modell där personalen är väldigt engagerad och vill förbättra saker. Företagen menar att vi i Sverige underskattar den fördelen jämfört med många andra länder där man mer gör det man ska utan att ifrågasätta och tänka på förbättringar.

Och det är precis detta som är själva grunden i den svenska modellen. Att vi tillsammans tar ansvar för helheten och satsar på att utveckla och stärka företagen genom bra villkor och kunskap.

Och det är precis detta som frågan om huvudentreprenörsansvaret handlar om. Här har vi parter i byggbranschen nu chansen att tillsammans utveckla och stärka vårt byggavtal och få en byggsektor med ordning och reda. Då kan vi komma ifrån det dåliga rykte som vår bransch lider av och istället ta ett steg fram och visa på utveckling och framtidstro.

Idag är det som om vi har tappat vårt självförtroende och gett upp. Många tänker att allt är som det är och inget går att göra. Men det är feltänkt. Vi och Sverige ska tillbaka till toppen och åter igen bli det framgångsrika skyltfönster som vi en gång var. Vi ska tillbaka till toppen och det ska ske genom att vi utvecklar vår svenska modell och stärker våra kollektivavtal.

Johans tackling

Svenskt Näringsliv har nått nytt bottenrekord i pinsamheter. I debattartiklar ljuger man om Byggnads och sprider dynga. Man undrar vad direktörerna på Storgatan sysslar med. Jag tar det som ett bevis på att vi är rätt ute! Nu kör vi!

Uppdaterad:
Kategorier: