Framtidsbygget måste präglas av jämställdhet

Publicerad:

Ibland är det extra roligt att få vara ordförande för Byggnads. För inte så länge sedan var jag på en träff med över 100 lagbasar och förtroendevalda i Byggnads. Det var en helt otrolig känsla att få träffa och lyssna på så många duktiga, kloka och pålästa medlemmar. En sak är säker, det är kraft och gott mod i vårt förbund.

Samma känsla hade jag efter vår kongress förra året. Att få lyssna till så många kloka och framtidsinriktade unga tjejer och killar gav mig stort hopp inför det som vi har framför oss. Och vi har en hel del att ta itu med under de kommande åren. Ett sådant område är frågan om jämställdhet. En fråga som diskuterades flitigt på kongressen och där vi beslutade att ta stora steg framåt. Och detta kan också kopplas direkt till den kommande avtalsrörelsen.

Det är dags att investera i byggande, infrastruktur och välfärd. Jämställda löner är en nödvändig del av en sådan framtidssatsning. Det måste hela samhället – inte minst fack och arbetsgivare – vara med och ta ansvar för.

Viktiga funktioner i vårt gemensamma samhälle behöver utvecklas och moderniseras. Stora behov finns att fylla. Många människor, främst unga, saknar någonstans att bo. Barnomsorg och skolundervisning bedrivs i baracker. Minst 20 000 bostäder per år behöver byggas fram till 2030 och ytterligare 40 000 bostäder årligen måste renoveras fram till 2050.

I samhällsdebatten ställs ofta satsningar på välfärden mot investeringar i infrastruktur och byggande. Gör vi det ena har vi inte råd med det andra, hävdas det. Inget kan vara mer fel. Välfärd och tillväxt är inte varandras motsatser – utan tvärtom varandras förutsättningar.

Men ska välfärden hålla är det oacceptabelt att den svenska arbetsmarknaden fortfarande präglas av så stora könsorättvisor, både när det gäller löner och arbetsvillkor. I kvinnodominerade yrken är deltidstjänster och visstidsanställningar vanligare än i mansdominerade branscher. I lönestatistiken är det tydligt att yrken som anses manliga värderas högre än arbeten som anses kvinnliga. Kvinnodominerade yrken värdediskrimineras.

Det hotar personalförsörjningen i välfärdstjänsterna, där stora pensionsavgångar står för dörren. Vilka unga ska vilja bli undersköterskor i framtiden, när löner och arbetsvillkor är så dåliga?

Så här kan vi inte ha det längre. Det svenska framtidsbygget måste präglas av jämställdhet. Inte bara för att det är rättvist. Även för att det skapar utveckling och tillväxt. Många gånger består familjen av en medlem från både Byggnads och Kommunal och alla drabbas av att lönerna är ojämställda.

Även vi i byggbranschen har en hemläxa att göra. Vi vet att många kvinnor lämnar byggbranschen på grund av att man inte känner sig välkommen. Dessa attityder måste vi själva ta ansvar för att ändra. Det är därför vi nu startar vår jämställdhetskampanj där vi tydligt tar ställning för en jämställd byggbransch. Detta ligger också helt i linje med Byggnads kongressmål om ökad jämställdhet och mångfald.

Johan lyfter på hatten

För ett tag sedan blev Sofia Sörliden från Linköping Sveriges bästa unga plåtslagare när hon vann SM-guld i plåtslageri. Det är bara att lyfta på hatten och säga grattis.

Uppdaterad:
Kategorier: