Vi måste bli fler medlemmar i Byggnads

Publicerad:

Nu är semestern över för de flesta. Jag hoppas att ni har haft en avkopplande ledighet och fått möjlighet att ladda batterierna. Än är sommaren dock inte över. Augusti och september kan bli fina månader och kanske slinker det ner några kräftor eller lite surströmming. För att inte tala om svampen och jakten på skogens guld! Det gäller att ta vara på de fina stunderna, så man orkar hela hösten och vintern.

Vi har mycket på dagordningen den kommande tiden. Ännu en avtalsrörelse ska snart dra igång och det gäller att plocka fram det viktigaste avtalskraven. Även kommunernas oförmåga att koppla bostadsbyggandet med behov av skola och omsorg är något vi måste bevaka.

En sak kan jag lova – vi fortsätter arbetet med att skapa ordning och reda i byggsektorn. Det kommer att märkas även i denna avtalsrörelse. Vi har anledning att återkomma om detta. Och våra krav och dialog med regeringen fortgår när det handlar om kollektivavtal på vår arbetsmarknad .

En sak är dock helt säker – vi måste bli fler medlemmar i Byggnads och vi har alla ansvaret att så blir fallet. Om vi inte är många blir vi svaga, inte minst i avtalsrörelsen.

Det är därför som Byggnads förbundsstyrelse och förbundsfullmäktige beslutade att organisering och medlemsvärvning ska vara den högst prioriterade frågan för Byggnads det kommande året.

Men, som jag nämnde, så är det vi alla tillsammans som bär ansvaret. Och som jag också har sagt många gånger tidigare; det ska inte finnas en enda byggnadsarbetare som inte har fått frågan om de vill bli medlemmar i Byggnads.

Vi har också flera politiska beslut att jobba för det kommande året. Det gäller naturligtvis att komma igång med bostadsbyggandet. Vi måste också fortsätta att stå upp för den svenska modellen och våra kollektivavtal. Offentlig upphandling ska ske med svenska kollektivavtal.

Samtliga riksdagspartier måste visa att man menar allvar med att ingen ska bli utnyttjad på arbetsmarknaden. Jag kommer att avkräva besked av våra politiker. Sveriges byggnadsarbetare tänker inte sitta tysta.

Kampanjen för en jämställd byggbransch fortsätter. Det är många som hånar oss för vårt arbete att få fler kvinnor som byggnadsarbetare. Men det struntar vi i, vi blir istället mer taggade. Det kan inte finnas något viktigare än att arbeta med våra värderingar och hur vi behandlar varandra.

Jag vill också nämna att vi parter ( efter långa förhandlingar i avtalsrörelsen ) sitter i samtal för att hitta vägar för hur vi ska lösa vår gemensamma utmaning att få in fler kvinnor, ungdomar och nyanlända i byggbranschen. Det är samtal i positivt anda och med vetskapen om att ska vi förhindra arbetskraftbrist så måste vi få in fler på våra arbetsplatser. Detta kan bli en vinnarlösning för alla parter. Även här får vi anledning att återkomma.

Som ni märker så har vi många och viktiga uppgifter framför oss. Jag har bara nämnt några. För min del är det en ynnest att som ordförande för Byggnads få arbeta för byggnadsarbetarnas och byggbranschens bästa, och få göra detta varje dag. Jag känner mig full av energi att få ta mig an kommande utmaningar i höst och jag känner att jag har ert stöd i ryggen. För ensam är inte stark.

Johan lyfter på hatten

Jag måste lyfta på hatten för Öland. Mitt paradis i världen där jag tillbringat sommaren med nära och kära. Fantastisk natur och nära till vattnet. Bättre kan man inte ha det.

Uppdaterad:
Kategorier: