Laganda blir aldrig omodernt

Publicerad:

VI LEVER IN EN turbulent värld. Jag tror att många av oss känner sig lite som främlingar i samhället. Vad är det som händer? Vilka är det som egentligen bestämmer? Jag tror också att många känner sig just maktlösa. Det är andra som styr och ställer. Man känner inte längre igen sig. Hur blir det med skolan, sjukvården och äldreomsorgen? Klarar vi att hålla ihop Sverige? Har våra politiker kapitulerat?

Vad har hänt med våra gamla värderingar som vi var så stolta över en gång i tiden? Det fanns en tid när vi höll ihop och man såg och hjälpte varandra. När solidaritet med de mest utsatta och svaga var viktigast. Nu verkar det som att många mest tänker på sig själva.

Respekt för varandra

Det finns säkert dom som kallar oss naiva, bakåtsträvare och nostalgiker. Men dom har fel. Naturligtvis har vi rätt att kräva ett samhälle som håller ihop och där man kan lita på att våra politiker tänker på vårt gemensamma bästa. De kraven tänker i alla fall inte jag släppa. Aldrig.

När jag tänker tillbaka på min tid ute på byggarbetsplatsen så är det lagandan som jag minns bäst och som jag kan längta tillbaka till. Man fanns där för varandra. Ibland var det kanske lite bullrigt men alltid med glimten i ögat. 

Jag bottnade i mina värderingar. Värderingar som bygger på respekt för varandra och att man ställer upp när det behövs. Alla gör sin plikt och man delar på resultatet. Bra och fina värderingar som jag tycker vi borde lyfta fram igen.

Vi har fått bort Lex Laval

Ibland tycker jag att våra politiker talar i skägget. Istället för att vara ärliga och svara på frågor så försöker man slinga sig och svara på något helt annat. Naturligtvis så märker vi vanliga människor det. Vi är ju inte dumma, bara besvikna. Och blir ännu mer besvikna av makthavare som slingrar sig.

Samtidigt så tycker jag att vi så sakta börjar att få politiska beslut som visar på att politiken har lyssnat. Vi har fått bort Lex Laval. Vi har fått politiska beslut om mer pengar till arbetsmiljön, avdragsrätt för fackföreningsavgift och högre a-kassa. För att nämna några områden. 

Det är inte så att jag är nöjd. Långt ifrån. Men det jag menar är att om man vågar bottna i sina värderingar så tror jag att vi kan få tillbaka tilltron till politiken och att vanliga människor kan få tillbaka framtidstron. För laganda och att ställa upp för varandra blir aldrig omodernt.

Johans tackling

Nordea har valt att lämna Sverige.
Det är vi skattebetalare som räddat banken.
Nu drar bankdirektörerna.
Då är det dags för oss att dra från Nordea!

Uppdaterad:
Kategorier: