Johan Lindholm, Byggnads

Vi kan vara med och spela en viktig roll

Publicerad:

Många av oss älskar idrott i alla dess former. Det kan vara att heja på Sverige i fotboll eller se hur idrottare från hela världen möts i de olympiska spelen (OS). Som hockeykille måste jag ju nämna de OS och VM-guld som hockeylandslaget tagit genom åren. Inte utan att man är stolt. För att inte tala om alla de hjältar som försvarar de svenska färgerna i Paralympics. Naturligtvis finns det massor med andra sporter runt om i världen som lockar publik. Det som förenar är spänningen och att få njuta av fantastiska prestationer.

För mig och Byggnads är det en sak som är oerhört viktig och det är att det ska vara fair play både när man utövar sporten och vid sidan av. Tydligast kommer detta till uttryck när det gäller situationen för alla de byggnadsarbetare som bygger idrotts­arenorna. Det är ju inte någon hemlighet att arbetsvillkoren är helt undermåliga på många håll i världen.

Utnyttjade och är inlåsta som slavar

Det mest flagranta exemplet på dåliga arbetsvillkor är naturligtvis byggnationen av arenor till fotbolls-VM i Qatar 2022. Tusentals byggnadsarbetare har fått sätta livet till och ännu fler blir utnyttjade och är inlåsta som slavar i Qatar. När det gäller idrottsevenemang i Ryssland, Sydafrika och Sydkorea så har villkoren vid byggnationer av arenorna ofta inte uppmärksammats och utnyttjandet av byggnadsarbetare har kunnat fortgå under tystnad från omvärlden.

Jag har under flera år protesterat mot detta och arbetat genom våra fackliga internationaler för att förbättra villkoren för de utsatta byggnadsarbetarna. Vi har faktiskt kommit en bra bit på väg mot bättre villkor. I Qatar har gästarbetarna fått bättre villkor och har nu möjlighet att bilda fackföreningar. Det finns naturligtvis massor kvart att göra men varje steg framåt är viktigt.

Nu har Sverige chansen att visa hur man kan anordna ett OS som bygger på hållbarhet och bra arbetsvillkor. Sverige har nämligen ansökt om att få arrangera vinter-OS och Paralympics till 2026. Vem som får spelen avgörs i oktober 2019 och vi har en god chans. Det unika med Sveriges ansökan är att Sveriges Olympiska Kommitté och Paralymics tidigt tog kontakt med oss i Byggnads och LO för att vi skulle vara en del av processen.

Byggnads möts med respekt

Byggnads möts med respekt. Man vill ta till sig våra erfarenheter och visa omvärlden att ett stort idrottsevenemang kan bygga på att man ställer krav på hållbarhetsmålen inom Global Deal där decent work är ett av dem. Eller som den olympiska kommittén uttrycker det: "idrotten vill samarbeta med ledande organisationer i civilsamhället för att Vinterspelen 2026 ska bli de mest hållbara någonsin".

Jag tycker att detta är oerhört glädjande och jag hoppas att det ger signaler till övriga idrottsvärlden. Det måste bli ett slut på dåliga arbetsvillkor och att offra liv vid byggnation av arenor. Det handlar om att få stopp på korruption och mutor och att börja ta hänsyn till miljö och klimat. Det finns ingen anledning att idrotten ska stå utanför resten av samhället. Det ligger i varje idrotts natur att stå upp för rättvisa regler och villkor på alla plan.

Som facklig representant är jag väldigt stolt att vårt arbete har uppmärksammats och att vi kan vara med och spela en viktigt roll när det gäller idrottsevenemang var det än sker i världen. Facklig solidaritet blir aldrig omodernt. Nu håller vi tummarna för att Sverige får den olympiska vinterspelen 2026.

Uppdaterad:
Kategorier: