Vi kommer att vara stenhårda

Publicerad:

Det är högtryck i byggandet och många byggbolag gör goda vinster. Detta är naturligtvis bra och det är självklart att vi byggnadsarbetare ska ha del av den vinst som vi är med och arbetar ihop. Det är därför vi har sett till att vi har våra olika prestationsbaserade lönesystem kvar - våra verktyg för att få ta del av kakan.

Jag har själv varit lagbas och förhandlat lön. Jag vet att våra lönesystem är snillrika i så motto att de förenar hög produktivitet med ett vettigt löneuttag i kombination med bra arbetsmiljö och stort inflytande. Detta är bra, både för oss byggnadsarbetare och företagen vi arbetar i. En förhandlingsordning vi alltså borde vara rädda om och vårda tillsammans, både facket och arbetsgivarna.

Men nu kommer oroväckande signaler. Våra lönesystem ifrågasätts allt oftare och med det vårt inflytande. I raden av företag som attackerar våra lönesystem sällar sig nu ett av Sveriges Byggindustriers mest tongivande medlemsföretag. De vill ensidigt bestämma att de anställda ska arbeta med månadslön istället för ackord. I förhandlingar har vi framfört att det är två parter som ska komma överens och att det finns massor med fördelar med prestationslön. Men byggföretaget slår dövörat till och bryr sig inte alls om vad de anställda vill.

Redan avtalsrörelsen 2015–2016 försökte Sveriges Byggindustrier att krossa våra lönesystem och ta bort vårt inflytande. Men vi tog striden och sa tydligt att vi aldrig kommer gå med på att arbetsgivarna ska ta hela makten över vår lönebildning. Vi vann striden. Och vi kommer att vara lika stenhårda när det gäller attackerna på våra lönesystem denna gång. Här står vi byggnadsarbetare eniga, nu som då och för all framtid.

Det är högkonjunktur och hjulen snurrar fort. Då är det inte läge att byggföretagen blåser till strid och bygger skyttegravar. Det kommer fler avtalsrörelser framöver och då riskerar vi att få en hård batalj istället för ett gemensamt ansvarstagande inför framtiden. Det tjänar ingen på.

Så min uppmaning till byggföretagen och arbetsgivarna är: sluta attackera våra löner och lönesystem. Sluta att försöka minska inflytandet för Sveriges byggnadsarbetare. Se möjligheterna istället. Det är tillsammans vi bygger Sverige. Nu gäller det att välja - strid eller samarbete. Jag väljer samarbete och vill hellre se seriösa diskussioner.

Johan lyfter på hjälmen

Der är bra att våra politiker lyssnar på oss. Nu verkar man ha insett att en attack på strejkrätten inte är rätt väg att gå. En sak är säker – vi följer detta noga. Det är inte över förrän det är över.

Uppdaterad:
Kategorier: