De fackliga värdena är alla människors lika rättigheter

Publicerad:

Semester står för dörren. Efter en intensiv period så känns det skönt att få lite ledigt. Några gillar att slappa och andra – sådana som jag – kan inte sitta still. Det blir säkert några slag med hammaren innan det är dags att släcka törsten med något kallt. I vilket fall – ni är värda en riktigt skön sommar. Det är ni som bygger Sverige och ni gör det med den äran. Då ska det också vara en rättighet med semester.

Men så har inte alltid varit fallet. Ni ska veta att de semesterveckor som vi idag tar för givet, är något som facket krävt under många år och som sedan blivit lag. 1938 kom den första semesterlagen då alla arbetare fick rätt till två veckors ledighet och 1977 utökades semesterätten till fem veckor.

Att kunna vara ledigt med betalt är inte heller en självklarhet runt om i världen. I många länder har man bara rätt till en veckas semester med dålig ersättning. Jag kan konstatera att när facket är starkt och vi står enade, så kan vi ställa tydliga krav och få till förändringar.

Stoppa machokulturen

Innan man hamnar i hängmattan så kan det vara läge att se bakåt på året som gått. Bland det viktigaste som hänt är att jämställdhetsfrågorna kommit högst upp på dagordningen. För en sak är säker – vi måste ha en byggbransch som alla känner sig välkomna till och där man blir bemött med respekt för den man är. Så är tyvärr inte fallet idag.

Det är bara att lyssna på alla röster som har hörts i #metoo-rörelsen och uppropet "sistaspikenikistan" för att konstatera att vi har mycket kvar att göra.

Jag vill vara väldigt tydlig på denna punkt – alla former av diskriminering är fullständigt oacceptabelt. Unkna och sexistiska attityder hör inte hemma i vår bransch. Ingen – och då menar jag ingen – ska behöva utstå trakasserier. De fackliga värdena är alla människors lika rättigheter. Det – och bara det – är acceptabelt.

Och vi har kommit en bit på väg. Byggnads kongress 2014 beslutade att jämställdhet och mångfald ska vara ett prioriterat område. I varje region finns det en jämställdhetsansvarig och vi har vår kampanj "Stoppa machokulturen". För att nämna något.

Jag vill i detta sammanhang lyfta fram Byggnads kvinnliga nätverk – NÄTA. De har under åren gjort en stor insats för att stötta och stödja medlemmar runt om i landet. NÄTA spelar en mycket viktigt roll och är stora förebilder för nya kvinnor som kommer till branschen.

Vi har självklart mycket kvar att göra – det tar tid att förändra värderingar. Men vi fortsätter arbetet så länge det behövs – var så säkra.

Jag vill avslutningsvis passa på att önska er alla en riktigt skön sommar var ni än befinner er i världen. Ta vara på varandra, njut av sol, bad och god mat. Så ses vi i höst med laddade batterier och fulla med nya idéer.

Uppdaterad:
Kategorier: