Johan Lindholm, Byggnads

Stor oro för ålderns höst

Publicerad:

När majoriteten av riksdagens partier 2017 gjorde upp om pensionerna så svek man också Sveriges löntagare. Den korta sammanfattningen av uppgörelsen är att politikerna höjde pensionsåldern samtidigt som man inte tillförde tillräckligt pengar för bättre pensioner. Resultatet är att framtidens pensionärer har en hård tid att vänta.

Så här har en pensionsexpert uttryckt det: Miljontals hårt arbetande människor i Sverige kommer efter avslutat arbetsliv att få känna in på bara huden hur ålderdomen förvandlas till en lång period av mycket låga inkomster och fattigdom. Oron för hur man ska klara sig på ålderns höst sprider sig uppåt även bland tjänstemän och välbeställda grupper.

Värk i kroppen

Bilden bekräftas också av många av Byggnads medlemmar. När jag är på arbetsplatsbesök brukar jag lite skämtsamt fråga om det är någon som har värktabletter på sig. Men svaren jag får är sannerligen inte lika roliga. För det är många byggnadsarbetare som har värk i kroppen och som knaprar tabletter varje dag för att slippa värk. Det är så vår verklighet ser ut – ett hårt och krävande jobb som sliter på kropp och hälsa.

För att ytterligare förstärka bilden så kan jag citera två byggnadsarbetare som kommit till tals i tidningen Byggnadsarbetaren:

”Jag är 55 år nu … vaknar mitt i natten av värk. Känns verkligen som ett slag i ansiktet på oss som hjälpt till att bygga detta land.”

”Känner mig lurad på min efterlängtade pension vid 61–63 år. Är 57 år och 40 års slit som rörmontör börjar kännas, tre operationer hittills, en fjärde i antågande.”

Politiker som vågar prata om framtidens pensioner

För att vara väldigt tydlig. Detta är helt oacceptabelt och helt ohållbart. Om människor känner att samhället sviker så växer rädsla, oro och en känsla av utanförskap. Då riskerar vårt samhälle att dras isär.

Jag är helt övertygad om, att det hade varit mycket bättre om pensionerna hade varit en politisk fråga som det blir strid om, istället för att kompromissa bort hela saken i en överenskommelse. De partier som vågar vara tydliga med att höjda pensioner är en prioriterad fråga har mycket att vinna hos Sveriges löntagare. Kanske att det rör på sig. Jag har hört några politiker som vågar prata om framtidens pensioner.

Vi kommer att driva pensionsfrågan i årets avtalsrörelse och göra vad vi kan för att byggnadsarbetarnas ålderdom ska bli så bra som möjligt. Men det är våra politiska partier som har avgörandet i sin hand. Vad väntar de på?

Uppdaterad:
Kategorier: