Johan Lindholm, Byggnads

Vi måste bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens

Publicerad:

Att vara byggnadsarbetare är det bästa yrke man kan ha. Det är fritt och i laget är man med och bygger Sverige. Jag är övertygad om att de flesta byggnadsarbetarna är stolta över både sitt jobb och branschen som helhet. Men tyvärr finns mörka moln över oss. Mörka moln som stavas utnyttjande, låglönekonkurrens och oseriösa arbetsgivare. Gör vi inget nu så riskerar vi att få en rutten bransch med enbart förlorare.

Utnyttjad arbetskraft

Alltför ofta får jag höra att vi i Byggnads överdriver branschens problem. Inget kan vara längre från sanningen. Låt mig ta ett par tydliga exempel.

För ett tag sedan stämde Byggnads en underentreprenör till NCC på 25 miljoner kronor för brott mot byggavtalet. Den svenska betongfirman Formbetong Anläggning i Katrineholm AB har haft många anställda betongarbetare från utlandet.

Företaget tjänar grymma pengar och utnyttjar personer från andra länder som inte kan sina rättigheter. De svenska arbetarna på samma bolag har fått korrekta löner och ersättningar, men inte de utländska. De har gjort skillnad på människor som utför samma jobb. Det är inget annat än slavhandel.

Nyligen kom boken ”Svartjobbsfabriken” av Johan Fyrk, journalist på tidningen Byggnadsarbetaren. Om innehållet i boken sägs:  ”ID-kapningar, bluffbolag och automatvapen är några ingredienser i en hypermodern brottshärva med kopplingar till Östeuropa. Det multikriminella nätverket har varit verksamt vid flera prestigeprojekt och anlitats av byggjättar.” Det är en skrämmande läsning, som jag rekommenderar alla att läsa.

En bransch att vara stolt över

Flera av mina egna barn har valt att bli hantverkare och byggnadsarbetare. Jag vill att de ska arbeta i en bransch de kan vara stolta över och att de har en säker arbetsmiljö.

För som ett brev på posten leder osund konkurrens och utnyttjande till fler olyckor och sämre arbetsmiljö. Det blir en nedåtgående spiral. För vilken gång i ordningen vi påpekar detta systemfel kommer jag inte längre ihåg. Omvärlden står som vanligt frågande med tappad haka och ser på rådande slaveri!

De som fortfarande tror att allt bara är skitsnack och tomma ord – de bör tänka om! Det här är vardagsmat runt om i Sverige och det måste få ett stopp nu! Jag och Byggnads kommer fortsätta att med alla fackliga medel bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens. Varje dag – år ut och år in. Det ska kosta att strunta i och runda våra kollektivavtal.

Uppdaterad:
Kategorier: