Johan Lindholm

”Tar vi inte krafttag nu riskerar en hel bransch sin framtid”

Publicerad:

Ibland kan man inte låta bli att säga – vad var det vi sa! Nu är det ett sådant tillfälle. För några veckor sedan presenterade Byggmarknadskommissionen en rapport, som visar på en mörk sida av byggbranschen. De konstaterar att fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks ha brutit mot svenska lagar och avtal.

Det handlar om omfattande arbetslivskriminalitet, skattebrott, brott mot arbetsmiljölagstiftning och att löner inte utbetalas på rätt sätt. Det finns massor av exempel på byggnadsarbetare som tvingats betala tillbaka delar av sin lön, bo under eländiga förhållanden och arbeta orimligt långa arbetspass.

Jag kan bara säga – välkommen till vår verklighet. Ibland tar det tid, och mycket vatten hinner rinna under broarna innan något händer. Men sent ska syndarna vakna. Jag tycker att Sveriges byggnadsarbetare ska sträcka på sig i vetskapen om att vi haft rätt hela tiden. Vi har satt dessa frågor på kartan. Och nu är det äntligen fler som inser verkligheten.

Men är det inte väldigt tyst från arbetsgivarna, byggföretagen, borgerliga ledarsidor och liberala debattörer? Väldigt tyst... När vi tidigare påpekat dessa missförhållanden så har vi under de senaste tio åren blivit kallade allt möjligt nedvärderande. Det har handlat om att vi är rasister, att vi vill stänga gränser och att vi bara vill skydda vår inhemska byggmarknad.

Kommer ni ihåg vår kamp för huvudentreprenörsansvaret? Ett verktyg för att komma till rätta med just de problem som nu är aktuella. Då svartmålade Svenskt Näringsliv Byggnads i helsidesannonser. De påstod att vi ville ”få bort utländska företag från arbetsplatserna och tvinga in dem i svartjobb eller förpassa utländska byggjobbare till sina hemländer”.

Det enda vi säger är att alla som arbetar i Sverige ska göra det under svenska kollektivavtal. Det är då vi kan få en arbetsmarknad fri från utnyttjande, låglönekonkurrens och oseriös konkurrens. Är det inte dags för Svenskt Näringsliv, Byggföretagen, de stora byggföretagen och de borgerliga debattörerna att be Sveriges byggnadsarbetare om ursäkt? Nu har vi det – svart på vitt – att vi har haft rätt hela tiden. Vi har hela tiden kämpat mot en utveckling där alla i branschen är förlorare – utom de kriminella fuskarna.

Detta är en ödesfråga för hela byggsektorn. Om vi inte tar krafttag nu, med en gång, så riskerar en hel bransch sin framtid. Ingen tjänar på att kriminalitet breder ut sig, att arbetsmiljön försämras eller att våra kollektivavtal rundas. Vi måste stå upp för den svenska modellen om vi ska få en byggsektor i världsklass.

Uppdaterad: