Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Era röster är tydliga och ni gör skillnad varje dag”

Publicerad:

Ett år är snart till ända och ett nytt står för dörren. När jag tittar tillbaka på 2021 ser jag en sak tydligt; Byggnads medlemmar har stort inflytande i byggbranschen och i den politiska debatten. Ni ska veta att era röster är tydliga och att ni gör skillnad varje dag.

Störst betydelse för våra arbetsplatser under året är kanske diskussionen om att få bort kriminalitet och utnyttjande från byggsektorn. Det har kommit larmrapport efter larmrapport som visat på hur byggföretag fuskar, struntar i våra kollektivavtal, bryter mot gällande lagar osv. Listan kan göras lång.

Jag välkomnar att regeringen har tillsatt en delegation mot arbetslivskriminalitet och att Byggnads självklart är med i det arbetet. Vi har, som fackförbund, också ställt krav på vår motpart och fått till en åtgärdskommission för en byggbransch fri från fusk och kriminalitet. I juni nästa år ska arbetet vara klart med tydliga åtgärder. Vi har också samarbete med Skatteverket och andra myndigheter. Vi fortsätter vårt arbete för en bransch med ordning och reda, så länge det behövs. Det är därför det behövs ett starkt Byggnads.

En annan fråga som varit högt på dagordningen är försämringarna i LAS. Jag vet att jag har er medlemmar i ryggen, när jag tydligt har sagt att vi aldrig kan acceptera försämringar i LAS för att få trygghet i omställning. Ofattbart. Det kommer vi aldrig att acceptera. Det är därför det behövs ett starkt Byggnads.

Det är häftigt  när man ser hur en tydlig röst kan förändra hela det politiska samtalet. I början av året lanserade vi vår kampanj ”Knegarpension”. Det handlar om en rättvis pension för alla Sveriges löntagare. Då var det inte många som pratade om våra pensioner – nu är frågan högst på politikernas dagordning. Och detta tack vare ert engagemang. Vi kan göra skillnad om vi vill. Det är därför det behövs ett starkt Byggnads.

Detta är bara ett axplock av frågor som vi drivit under året. Och arbetet tar aldrig slut. Nästa år har Byggnads kongress och så är det valår. Vi fortsätter att sätta ned foten när det behövs. Ett starkt Byggnads behövs många år framöver.

Jag hoppas att ni får tillfälle att ladda
batterierna under den kommande ledig­heten. Det är ni värda. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Uppdaterad:
Kategorier: