Johan Lindholm

”Vi är tillbaka på 1940-talets ojämlikhetsnivå”

Publicerad:

Om du trodde att klassklyftorna är ett minne blott behöver du tänka om. Sverige är på väg, med snabba steg, mot en allt mer ökande ojämlikhet. För någon vecka sedan kom tankesmedjan Katalys bok om klass i Sverige. Den är väl värd att läsa.

Från 1980-talet har klassklyftorna ökat och vi är tillbaka på 1940-talets ojämlikhetsnivå. Överklassen drar ifrån och de 10 procent rikaste har blivit allt rikare.

Ökad segregation

Under samma tid har skola och vård privatiserats. Ökad segregation och fallande skolresultat slår direkt mot vanliga människor. Vi som facklig organisation har länge påpekat att arbetsmarknaden är allt mer brutal. Med utnyttjande av utsatta människor, dålig arbetsmiljö, ökad låglönekonkurrens och osäkra anställningar.

Just nu pågår en pandemi och fokuset är nu att vaccinera befolkningen och få igång de ekonomiska hjulen. Men vi får inte glömma att klassklyftorna och ojämlikheten finns kvar och kommer att visa sina fula nunor även efter pandemin. Det kommer att behövas modiga politiker för att komma tillrätta med orättvisorna.

Det tragiska är att de flesta partier pratar om helt andra frågor. Ett ensidigt fokus på hårdare straff, fler poliser, att ställa grupper mot varandra och att konkurrensutsätta välfärden. Diskussionerna om att försämra LAS och anställningstryggheten vilket naturligtvis inte heller gör människor mer trygga.

Lita på sina medmänniskor

Men det måste upprepas: när människor ser samhället falla isär blir många rädda. De känner inte igen sig och undrar vad som händer. Då är det lätt att tro på de enkla svaren och peka finger åt andra grupper. En ganska mänsklig sak och vi ser det i många länder runt om i världen. Det blir inte bättre av att de etablerade partierna spelar på människors rädslor för att kortsiktigt vinna röster.

Pandemin har visat oss att det är med solidaritet som vi människor klarar oss bäst. När vi har ett tryggt välfärdssamhälle för alla, oavsett tjocklek på plånboken, vågar vi också lita på våra medmänniskor. När vi satsar på välfärden ökar tron på framtiden. När människor har trygga anställningar och våra kollektivavtal gäller alla kan vi åter igen vara stolta över den svenska modellen.

Jag kommer att göra vad jag kan för att detta ska bli verklighet. Jag hoppas att även du är med på vår gemensamma resa.

Uppdaterad:
Kategorier: