Johan Lindholm

”Byggnads arbetar på flera sätt för förändring”

Publicerad:

Arbetet med jämställdhet är viktigare än någonsin. Vi kommer ihåg uppropen #metoo och #sistaspikenikistan och vet att det är ett långsiktigt arbete med att ändra värderingar. Vi har kommit en bit på vägen, men det är mycket kvar att göra. Det är uthållighet som skapar förändring på sikt.

Byggnads kongress har tydligt sagt att jämställdhetsfrågorna ska vara prioriterade. Vi är många som vill se en positiv utveckling och som arbetar för ett mer jämställt arbetsliv. Och något håller på att hända. Fler kvinnor söker till yrkesprogrammen och vi blir fler kvinnliga medlemmar i Byggnads. Vi ser också allt fler kvinnor med fackliga förtroendeuppdrag. De är ett viktigt framsteg, både som förebilder på arbetsplatserna och för att öka även jämställdheten i Byggnads demokratiska organisation.

God arbetsmiljö för alla

I grunden handlar det om att alltid stå upp för alla människors lika värde. Men också om att skapa en god arbetsmiljö för alla. Ingen ska någonsin behöva uppleva diskriminering på sin arbetsplats!

Byggnads arbetar på flera sätt för förändring. I en rapport har vi granskat hur landets yrkesgymnasier jobbar med jämställdhet. Den visar på stora skillnader mellan hur män och kvinnor upplever diskriminering under skolgång och yrkespraktik. En allt för stor del, 23–25 procent av kvinnorna, känner sig till exempel inte trygga när de byter om eller går på toaletten. Det är också vanligt att kvinnliga elever inte får skyddskläder i passande storlekar.

Högt på agendan

I den senaste avtalsrörelsen fick vi till en uppgörelse om graviditetslön för alla som inte kan arbeta vidare om arbetsuppgifterna riskerar att skada den gravida eller fostret. Det har också tillsatts arbetsgrupper för att förbättra jämställdheten samt arbetet mot trakasserier och sexuella trakasserier.

Det är några exempel på det arbete som pågår. Men som jag redan sagt: vi har bara börjat och har mycket kvar att göra. Och det gör vi tillsammans.

Egentligen är det ganska enkelt. Ska vi klara av att bygga alla bostäder och den infrastruktur som Sverige behöver, måste det bli fler som vill bli byggnadsarbetare. Det är därför som jämställdhet och mångfald står högt upp på agendan för oss i Byggnads.

Uppdaterad:
Kategorier: