Johan Lindholm

“Hela den svenska modellen står på spel”

Publicerad:

Kan man lita på EU? Frågan måste ställas eftersom det kommer väldigt oroväckande signaler från EU-kommissionen. De har arbetat fram ett förslag som innebär bindande regler om minimilön. Hela den svenska modellen, där parterna har ansvaret att förhandla fram löner och villkor, står på spel.

Låt mig vara glasklar – jag kommer aldrig att acceptera att klåfingriga EU-byråkrater förstör vår framgångsrika modell.  

Lovat att inte förändra arbetsmarknadsmodellen

Kommissionen har givit ett löfte om att förslaget från EU inte ska påverka Sverige och den svenska modellen. Det stämmer inte.

Jag kan konstatera att varken Sverige eller vår partsmodell undantagits från direktivets krav. Sverige omfattas på samma sätt som andra medlemsstater. Det påstådda skyddet för partsmodellen kommer inte att hålla juridiskt och utgör i huvudsak politiskt snömos.

Vi minns också att Sverige blev lovade att den svenska modellen skulle lämnas orörd när vi gick med i EU. Den dåvarande kommissionären för arbetsmarknadsfrågor lovade detta muntligt, men det löftet var inte värt någonting. För sedan kom konflikten kring skolbygget i Vaxholm och Lex Laval. Jag stod själv utanför grindarna när vi blockerade skolbygget och såg hur människor blev utnyttjade och hur arbetsgivarna betedde sig. Genom utslag i Dåvarande Europadomstolen fick Byggnads betala skadestånd trots att vi följt svensk lagstiftning. 

Frågan blir alltså – varför skulle vi lita på EU nu? 

Förslaget innebär i praktiken om att EU-domstolen kommer att kunna pröva vad som utgör en ”skälig lön” enligt kollektivavtal. Skulle förslaget bli verklighet riskerar alltså hela den svenska kollektivavtalsmodellen att prövas i EU-domstolen. Livsfarligt!

Nu måste våra politiker vara väldigt tydliga mot EU kommissionen. Rör inte vår arbetsmarknadsmodell! Bort med fingrarna och det nu! Annars riskerar vi att få en svekdebatt och en diskussion om Swexit. Om våra fackliga verktyg äventyras är jag beredd att ta strid. Låt det inte råda någon tvekan om det!  

Uppdaterad:
Kategorier: