Johan Lindholm

”Pensionssystemet är en tickande bomb”

Publicerad:

Allt som oftast så syns och hörs Byggnads i debatten. En sak är säker – jag struntar verkligen åt vilket håll vinden blåser. Det enda jag bryr mig om – och som jag bär med mig varenda dag – är hur vi kan förbättra byggnadsarbetarnas villkor. Det skulle aldrig falla mig in att klappa medhårs. Någon måste våga säga som det är, och det gör jag gärna.

Det är därför som jag och Byggnads engagerar oss i den politiska debatten. Det kan handla om säker arbetsmiljö, att stå upp för den svenska modellen eller att säga nej till EU:s förslag om minimilöner. Bara för att nämna några områden.

Som jag har nämnt i ett flertal krönikor de senaste åren så har jag mött en oro och rädsla hos många av Byggnads medlemmar. De känner sig främmande i det samhälle de vuxit upp i. Det finns en känsla av att politiken lämnar vanligt folk lite åt sitt eget öde och marknaden har tagit över allt mer. Det enda som räknas är pengar och en tjock plånbok.

Detta är en oro som jag som ordförande i Byggnads både vill och skall föra vidare till våra ansvariga beslutsfattare. Det är dags för de politiska partierna att lyssna på vad Sveriges byggnadsarbetare tänker och tycker.

Några konkreta områden som Byggnads driver är behovet av en riktigt bostadspolitik och att få till ett rättvist pensionssystem.

Bostaden måste ses som en social rättighet. De unga ska kunna flytta hemifrån och man ska kunna flytta dit där jobben finns. Tanken om marknadshyror måste överges och också tankarna om att bygga speciella hus för utsatta människor. Så kallad social housing hör inte hemma i Sverige!

Många medlemmar i Byggnads drabbas dubbelt när det ska gå i pension. Först med låga ersättningar – och sedan med sänkt ålderspension – som inte alls tar hänsyn till att många har arbeten – som gör att de är utslitna vid 57.
Politiskt är dagens pensionssystem en tickande bomb. Därför har Byggnads tagit initiativ till en omfattande pensionsutredning som ska komma med förslag som ger ett mer rättvist pensionssystem.

Ska det bli ändring så måste alla Sveriges byggnadsarbetare göra sin röst hörd! Det måste mullra ordentligt så att kaffekopparna skallrar hos våra politiker. För när vi står upp solidariskt – ja då kan vi förflytta berg! Vad väntar vi på?

Uppdaterad:
Kategorier: