Johan Lindholm

”Låglönekonkurrensen grinar mot oss med sitt fula tryne”

Publicerad:

Då var det dags att återvända till vardagen. Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt skön och avkopplande sommar, och att ni har hunnit med att fylla på batterierna inför hösten utmaningar. Semesterminnena hänger med in i hösten, och värmer själen, när det är som mörkast och kallast.  

Vi lever fortfarande i en tid då pandemin styr våra liv. Många har fått vaccin och förhoppningsvis så kan vi komma in i mer normala rutiner i höst. För oss byggnadsarbetare så fortsätter byggandet som vanligt. Skolor behöver byggas, platserna inom äldreomsorgen behöver bli fler och bostadsköerna i många kommuner måste kortas. Kort sagt – det är ni som bygger Sverige och utan er så blir det inte mycket gjort i vårt avlånga land. 

Det är naturligtvis bra att byggandet är igång. Frågan är bara: Till vilket pris bygger vi? Arbetsolyckorna ökar, arbetslivskriminaliteten har fått fäste och låglönekonkurrensen grinar mot oss med sitt fula tryne. Orsaken är ganska enkel. Allt ska byggas till lägsta pris – till vilket pris som helst!   

Den andra frågan är: Ska vi verkligen behöva vända oss utomlands när vi ska bygga? Det finns ju en anledning till att svenska företag förlorar upphandlingar. Och det beror på att många utländska företag fullständigt struntar i våra kollektivavtal. Hela den svenska byggsektorn riskeras om vi inte gör något nu. 

Då behövs ett starkt Byggnads, med ännu fler medlemmar. Detta är A och O. Byggnads kan bara fortsätta att vara starkt och ställa krav på förändringar om alla Sveriges byggnadsarbetare lägger sin kraft i orden. Vi kan bara flytta fram våra positioner, förhandla fram bra löner och villkor om vi är många medlemmar i Byggnads. Och här har du ett ansvar.  

Jag uppmanar varje medlem att värva en ny medlem på sin arbetsplats. Det ska inte finnas en enda byggnadsarbetare som inte har fått frågan om hen vill bli medlem i vår fina förening. Solidariteten är alltid starkare än egoismen. Ensam är inte stark. Tillsammans kan vi däremot förflytta berg. Och det ska vi göra! Jag räknar med dig i höst!

Uppdaterad:
Kategorier: