Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Ska byråkraterna i Bryssel sätta svenska löner”

Publicerad:

Vår svenska arbetsmarknadsmodell riskerar att steg för steg monteras ned av EU. Regeringen bör väcka en ogiltighetstalan mot EU:s direktiv om minimilöner – och det är bråttom. Trots massivt motstånd från Sveriges representanter i EU, finns sedan oktober, ett beslut om att anta ett direktiv om minimilöner för samtliga länder inom EU.

För den svenska kollektivavtalsmodellen, där fack och arbetsgivare förhandlar om löner och anställningsvillkor, skapas nu en stor osäkerhet. Det kan inte uteslutas att politikerna snart får makt att sätta minimilöner i de kollektivavtal som saknar lägstalöner. Risken är att lönen blir lägre för svenska byggnadsarbetare. 

Det finns också en risk att hela kollektivavtalsmodellen måste prövas i EU-domstolen. Det kvarstår fortfarande en möjlighet att stoppa dessa direktiv. Det är nämligen inte bara olämpligt att EU lagstiftar om löner. Det är också olagligt. I det fördrag som styr EU:s befogenheter sägs tydligt att EU ska hålla sig borta från saker som löneförhållanden och föreningsrätt. Om EU ändå lagstiftar på dessa områden är det möjligt för en medlemsstat att väcka en så kallad ogiltighetstalan. En ogiltighetstalan innebär att EU-domstolen ska pröva om EU har gått utanför sin befogenhet i och med direktiv om minimilöner.

OGILTIGHETSFÖRKLARA EU:S MINIMILÖNER

Vi kan aldrig tillåta att byråkrater i Bryssel lägger sig i hur svenska löner ska sättas. Parterna på svensk arbetsmarknad och samtliga partier i Sveriges riksdag har hittills varit eniga i motståndet mot ett direktiv om minimilöner. Vi måste fortsätta stå enade och driva motståndet ända in i kaklet.

I Danmark förs redan diskussioner om att väcka en ogiltighetstalan mot EU:s direktiv om minimilöner. Nu måste vi kroka arm med danskarna i kampen för vår lönebildnings­modell. Att inte väcka en ogiltighetstalan innebär att vi väljer att acceptera att EU lagstiftar om löner. Och det är bråttom. Om två månader löper tidsfristen ut.

När samtliga partier, fack och arbetsgivare tycker att förslagen om minimilöner och inblandningen i vår svenska modell är ett grundläggande hot mot vår modell borde vi också kunna enas om att agera mot EU. Allt annat vore ju hyckleri!

Vi stod utanför grindarna i Vaxholm och vill inte hamna där igen. Nu måste ansvariga politiker och regeringen agera snabbt. Vi har till mitten av januari på oss. Vad väntar vi på?

Vill avslutningsvis passa på att önska er alla en riktigt fin jul och gott nytt år!

Uppdaterad:
Kategorier: