”Därför har vi stämt bolaget för brott mot kollektivavtalet”

Publicerad:

Hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen

Under många år har jag haft den svenska arbetsmarknadsmodellen som tema i mina krönikor. Av en väldigt viktig anledning: nya hot mot modellen dyker ständigt upp. Är det inte EU-byråkrater, så är det klåfingriga politiker som ska doppa fingrarna i syltburken. Eller så har vi nyliberala debattörer som tror att allt ska lösas genom marknaden.

En sak är säker, ryktet om arbetsmarknadsmodellens död är överdriven, ja till och med fullständigt felaktig. Får den vara ifred, så lever den i all högönsklig välmåga och levererar hela tiden!

Brott mot kollektivavtalet

Låt mig ta ett par färska exempel, för att illustrera modellens kraft och det ansvar som arbetsmarknadens parter tar. Första exemplet gäller ett polskt bolag som bland annat har arbetat som underentreprenör åt Skanska i Sverige. Genom vårt fackliga arbete har vi kunnat visa att de systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till sina anställda. Dessutom har de låtit sin personal arbeta otillåtna långa arbetspass. Det är fullständigt oacceptabelt och därför har vi stämt bolaget i arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Fler likande ärenden är på gång. Precis så som modellen ska fungera!

Teslas vägran att teckna kollektivavtal

Det andra exemplet rör Elon Musks elbilsjätte Tesla. De har etablerat en
rad bilverkstäder i Sverige för att serva bilarna. Men till skillnad från andra
bilverkstäder vägrar de (i skrivande stund) att teckna kollektivavtal.
De vägrar alltså att ge sina anställda samma villkor som alla andra. Det innebär sämre lön och försäkringar, lägre pension, inga garantier när det gäller årliga löneökningar, ingen arbetstidsförkortning.

I grunden är konflikten mellan IF Metall och Tesla helt avgörande för modellens överlevnad. Om vi låter Tesla, och andra företag, som tror sig hittat en egen affärsmodell genom att dumpa villkor, vinna och ta över, ja då är vi riktigt illa ute. I Sverige ska inget företag kunna konkurrera med sämre villkor. Nu är det upp till Tesla att komma till förhandlingsbordet. Och det är precis så som den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar! Denna insikt har till och med nått ledarsidorna i borgerliga tidningar. Det såg man ju inte komma, men bättre sent än aldrig. Vi ska vara stolta över vår modell. Jag tänker ta strid för den varenda dag! För jag vet att ett framgångsrikt samhälle bygger på solidaritet och rättvisa.

Uppdaterad:
Kategorier: