”Ge människor framtidstro, rädda jobben och bygg fler bostäder – NU”

Publicerad:

Svensk Byggkontroll

Det är dags att runda av året och titta in i framtiden. Varje ny period har sina utmaningar och det är alltid svårt att gissa vad som komma skall. Jag kan i alla fall slå fast att 2023 är ett år som innehåller både toppar och dalar. Under våren så gick vi land med årets avtalsrörelse. På samtliga avtalsområden tog vi kliv framåt. Inte minst vill jag nämna Svensk Byggkontroll som är ett viktigt verktyg för att få ordning och reda i vår bransch. Nu ska vi fylla den med innehåll och under nästa år kommer Svensk Byggkontroll att rulla ut över landet. För en sak är säker, jag kommer aldrig att ge mig förrän vi har en byggbransch där våra kollektivavtal respekteras, där utnyttjandet av människor är borta och där konkurrensen sker på lika villkor.

Målarna 

I november tog Målareförbundet det slutliga beslutet för att gå upp i Byggnads. Under våren sker det faktiska uppgåendet och fram till dess så ska ett arbete göras för att det ska gå så smidigt som möjligt. Men framför allt så vill jag välkomna samtliga medlemmar i Målarna till Byggnads. Samtliga yrkesgrupper och avtalsområden kommer att mötas med respekt och bli en naturlig del av Byggnads fackliga arbete. Ni är en stark och stolt yrkeskår och tillsammans kommer vi att bli ännu starkare.

Konkurser, varsel och uppsägningar

Tyvärr måste jag konstatera att 2023 slutar med en bitter smak i munnen. Byggsektorn står kanske inför sin största kris sedan 90-talet. Konkurser, varsel och uppsägningar ökar och nästa år riskerar att bli en svår tid för många byggnadsarbetare. Det absurda mitt i allt detta är att det fortfarande behöver byggas massor av lägenheter. Det är bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Därför är det så sorgligt att våra politiker inte vill göra någonting.
Jag menar att politiken här har chansen att ge människor framtidstro, rädda jobben och samtidigt se till att människor får en bostad. Ett klockrent läge för politisk straffspark. Men icke. I stället lyser bostadsministern med sin frånvaro och regeringen struntar i Sveriges byggnadsarbetare. Tragiskt.

Det är dags att vi höjer våra röster och solidariskt visar var skåpet ska stå. Ingen politiker ska sväva i okunnighet om vad som behöver göras, det ska vi se till! Vi har alltså en hel del att göra även nästa år. I juni har vi val till Europaparlamentet. Då är det viktigt att vi bevakar byggnadsarbetarnas villkor och framtid.

Jag vill avslutningsvis ta tillfället i akt att önska dig och dina nära och kära en fin ledighet de kommande helgerna. Passa även på att samla energi och ladda batterierna inför det kommande året. Ha nu en riktigt god jul och gott nytt år! 

Uppdaterad:
Kategorier: