Fotograf: Terese Perman

”Genom hårda förhandlingar har vi fått nya verktyg”

Publicerad:

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har levererat! Igen! Byggnads har nyss avsluta sin avtalsrörelse och vi har, ännu en gång, flyttat fram positionerna för Sveriges byggnadsarbetare. Genom hårda förhandlingar har vi fått nya verktyg för att få bort kriminalitet, utnyttjande och osund konkurrens i byggbranschen. Bland annat Svensk byggkontroll. Om det skulle visa sig att verktygen inte är tillräckligt vassa, så kommer vi att fortsätta vårt fackliga arbete även kommande avtalsrörelser. Arbetet tar aldrig slut.

Historiskt har avtalsrörelserna handlat om byggnadsarbetarnas vilja att förhandla fram bättre villkor. Vi kommer ihåg kampen för ett få ett huvudentreprenörsansvar. Trots ett massivt motstånd från arbetsgivarna, fick vi inskrivet i våra avtal att huvudentreprenören har ansvar för kedjan av underentreprenörer. Det är så den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar.

När de förhandlande parterna får göra sitt jobb och ta ansvar så utvecklar vi branschen på ett framgångsrikt sätt. Vi har dessutom mycket färre konflikter jämfört med andra länder. Så det är en modell vi ska vara väldigt stolta över och rädda om. Men tyvärr så är vår arbetsmarknadsmodell hotad.

Det är många som pratar om den svenska modellen. Men ofta verkar de inte veta vad den egentligen står för. Kortfattat innebär modellen att det är fack och arbetsgivare som reglerar förhållandena på arbetsmarknaden, genom att komma överens i kollektivavtal. Mitt budskap är glasklart – inga politiker ska lägga sig idet som vi parter gör bäst själva. Klåfingriga politiker är ett hot.

Från EU kommer olikaförslag om att lagreglera parternas ansvar. I riksdagen finns politiska partier som vill begränsa och försvaga fackföreningarnas verktyg. Tyvärr har vi också fackliga vänner i Europa som inte förstår styrkan i den svenska modellen. Vi har alla ett ansvar att förklara vår modell och ta strid för att det är vi parter som bäst tar ansvar för vår egen framtid. Det har årets avtalsrörelse bevisat med all önskvärd tydlighet. Detta är sista krönikan innan vi går på sommarledighet. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt skön och avkopplande sommar. Passa nu på att ladda batterierna så hörs vi augusti för att ta oss an höstens utmaningar.

– Kortfattat handlar den svenska modellen om att det är fack och arbetsgivare som reglerar förhållandena på arbetsmarknaden.

Uppdaterad:
Kategorier: