”Svensk byggkontroll – en viktig seger för Byggnads i avtalsrörelsen”

Publicerad:

Äntligen är Byggavtalet färdigförhandlat och för Byggnads del innebär det en stor seger för hela byggsektorn. I det nya avtalet har vi äntligen fått till en ny kontrollfunktion för att få bort fusket från vår bransch, som ska heta Svensk byggkontroll. Detta tack vare att Byggnads medlemmar så tydligt ställt krav på att få bort arbetslivskriminaliteten från byggbranschen.

Byggnads anställda och förtroendevalda ska specialutbildas för att effektivt kontrollera företag och underentreprenörer. Nu kan vi bli många fler som rensar branschen. Kanske blir du en av dessa? Nu ska bovar och banditer slängas ut!

Det här är en seger för alla som värnar en byggbransch utan kriminalitet. Vi har alltid sagt att fusket går att kontrollera bort. Dessutom kommer det att finnas en partsgemensam grupp som ska hantera de kriminella skurkarna som upptäcks och se till att de stängs ute från branschen. Svensk byggkontroll kommer att ge oss bättre verktyg för att identifiera och sparka ut fuskarna ur branschen. Det här är frukten av flera års hårt arbete. Resan tar aldrig slut men det här kommer att göra skillnad på riktigt. 

Vi måste komma ihåg hur vår verklighet ser ut. Arbetslivskriminaliteten kostar samhället 26 miljarder kronor i skattebortfall. Det är fakta att kriminella företag återfinns på de stora byggföretagens arbetsplatser. 

Låt mig påminna om Byggmarknadskommissionen, som kom med sin slutrapport i september 2021. Ordförande var den förre kristdemokratiske bostadsministern
Stefan Attefall, så det var långt i från en partsinlaga från Byggnads. 

Syftet med Byggmarknadskommissionen var att kartlägga och analysera kriminalitet inom branschen. Och slutsatserna var uppseendeväckande, milt uttryckt. Av drygt 1 000 utländska företag så bryter så många som 800 företag mot svensk lag eller mot de kollektivavtal de skrivit under. Det är detta vi måste komma åt. 

Vissa företag lägger redan idag stora summor på att granska sina underentreprenörer, men ska det bli riktigt effektivt behöver vi en branschtäckande lösning. Det ska bli betydligt enklare för företag som sköter sig och pengarna det kostar att kontrollera kommer vi som bransch få tillbaka många gånger om, genom realistiska priser vid upphandlingar.

Vi har också många seriösa byggbolag med oss i våra krav och ambitioner att få bort kriminalitet och få till en sund konkurrens. Jag är övertygad om att hela byggsektorn kommer att tjäna på inrättandet av Svensk byggkontroll

 Det har varit intensiva förhandlingar men jag är glad att vi har ett avtal på plats. Nu börjar det hårda arbetet för att se till att kontrollerna blir så effektiva som möjligt. Arbetet för en byggbransch fri från kriminalitet slutar aldrig.  

Arbetslivskriminaliteten kostar samhället 26 miljarder kronor i skattebortfall.

Uppdaterad:
Kategorier: