"Vi är inte ensamma om att ha tröttnat på att inget händer"

Publicerad:

Vi är mitt uppe i en avtalsrörelse. Alla avtalsrörelser är naturligtvis viktiga, men denna gång rör den hela byggbranschens framtid. Frågan är enkel: vill vi ha en framtida byggbransch utan kriminalitet och fusk? För mig och för samtliga Byggnads medlemmar är svaret ett rungande JA!! Men menar vi allvar med att få bukt med fusk i byggbranschen så måste samtliga inblandade parter gå från ord till handling. Tyvärr har vår motpart Byggföretagen fastnat i ett ordmoln och flyger högt ovanför den verklighet som alla andra ser. Det är därför vi har lämnat Forum för sund konkurrens.

Sanningen är att Forum för sund konkurrens har blivit en ursäkt för att inte behöva agera i praktiken. Byggföretagen lever inte som de lär och det är inte något vi kan ställa oss bakom. Det mullrar i byggsverige. Byggnads medlemmar har tröttnat för länge sedan. Seriösa bolag börjar fråga oss varför deras arbetsgivarorganisation håller fuskarna om ryggen. Under tiden tror Byggföretagen att några seminarier ska räcka. Det gör det inte!

Vi är inte ensamma om att ha tröttnat på att inget händer. För någon vecka sedan skrev jag en unik debattartikel tillsammans med Lars Svensson, koncernchef i SH Bygg, som också är medlem i Byggföretagen. Budskapet är: nu räcker det! Nu måste Byggföretagen släppa prestigen och de ideologiska skygglapparna. Värna i stället de seriösa bolagen som står upp för kollektivavtalen och en säker arbetsmiljö.

Det tåls att ännu en gång påminna om den verklighet som vår bransch verkar i. Seriösa samhällsbärande byggföretag förlorar anbud till företag som inte alls vill följa de lagar och avtal som reglerar arbetsmarknaden. Det är ingen nyhet för någon att arbetslivskriminaliteten är utbredd i byggbranschen. Oberoende granskningar har visat att så mycket som 8 av 10 östeuropeiska företag på något sätt bryter mot lagen och fuskar med skatter eller avtal.

För att sluta där jag började. Nu måste vi gå från ord till handling! Det är vi helt enkelt skyldiga kommande generationers byggnadsarbetare. Årets avtalsrörelse handlar om precis detta. 

 

Uppdaterad:
Kategorier: