”Det är helt avgörande att Byggnads är med och gör byggnadsarbetarnas röst hörda”

Publicerad:

Politik är viktigt. För oss byggnadsarbetare handlar det om liv och död och våra jobb. Det är därför som jag och Byggnads ständigt arbetar med att påverka våra politiker. Att vi gör våra röster hörda är helt nödvändigt.

Den senaste tiden har jag varit ute mycket i media och krävt att man lyssnar till Sveriges byggnadsarbetare. Det har främst handlat om dödsolyckorna på våra arbetsplatser och behovet av en bostadspolitik värd namnet.

Vi minns ju alla den oerhört tragiska dödsolyckan som inträffade i december förra året. Fem av våra kamrater miste livet och lämnade anhöriga med en livslång sorg. En säker arbetsmiljö är självklart alltid arbetsgivarens ansvar. Men politiken spelar en väldigt stor roll för att våra
arbetsplatser ska vara trygga.

Det var därför vi, innan jul, skickade ett brev till regeringen för att få ett möte med ansvarig minister. I mitten av februari träffade jag arbetsmarknadsministern och mina krav var tydliga.

Bland annat framförde jag följande: Vi behöver obligatorisk arbetsmiljöutbildning på högskolor och yrkesprogram i gymnasiet. Arbetsmiljöverket behöver mer resurser för fler inspektioner, men också ges skarpare verktyg för att få arbetsgivare att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Och det självklara kravet att det vid offentliga upphandlingar behövs ställas tydliga krav på arbetsmiljön.

Fler företag måste fällas i domstol för arbetsmiljöbrott. Inte i något fall har fängelse utdömts, trots att arbetsmiljöbrott bedömts som grovt och att sex års fängelse finns i straffskalan. Det här är några områden där politiken behöver ta ansvar och göra skillnad.

I början av februari genomförde vi en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Hundratals medlemmar och allmänhet hade samlats med tydliga krav: Bygg bort krisen – bygg bostäder. Bostadsminister Andreas Carlson fick på plats ta emot över 18 000 namnunderskrifter. Vi är många tusen personer som vill att vi bygger bort landets bostadskris!

För det är dags nu. Det är dags för våra politiker att lyssna. Det är dags att lyssna på alla de unga tjejer och killar som vill flytta till egen lägenhet. Det är dags att lyssna på alla de som vill flytta dit där jobben finns. Det är helt enkelt dags att lyssna på alla de som vill ha en bostad!

Två viktiga områden, dödsolyckor och att bygga fler bostäder, där det har stor betydelse vilken politik som förs. Som jag skrev inledningsvis, så är det helt avgörande att Byggnads är med i debatten och gör byggnadsarbetarnas röst hörd. För om inte vi är med och formar vår framtid, så är det någon annan som gör det. Vill vi det?

Uppdaterad:
Kategorier: