”Vi behöver se bostaden som en social rättighet, inte som en vara”

Publicerad:

Mörkt år för Sveriges byggnadsarbetare

Det är alltid spännande med ett nytt år, att lägga det gamla bakom sig och ta sig an framtiden med förnyad kraft. Tyvärr måste jag konstatera att 2023 blev ett mörkt år för Sveriges byggnadsarbetare. Under förra året halverades byggandet jämfört med år 2022 och många allvarliga olyckor skedde.

Varsel och uppsägning

När byggandet minskar sprider sig en osäkerhet i branschen och det finns en risk att många byggnadsarbetare lämnar för andra jobb, eller i värsta fall hamnar i arbetslöshet. En förödande utveckling som leder till enorma problem när konjunkturen väl vänder. Under 2023 fick vi tyvärr uppleva ett ökat antal konkurser och varsel om uppsägning. Läxan från 90-talskrisen är att många av de över 20 000 byggnadsarbetare, som lämnade branschen, aldrig kom tillbaka och branschen förlorade en hel generation av kompetens.

Bostadsbrist

Vi vet också att bostadsbristen påverkar tusentals och åter tusentals människor. Den drabbar inte bara individer och familjer utan får även stora konsekvenser för hela samhällsutvecklingen. Företagens tillväxt bromsas, då människor inte kan flytta dit jobben finns. Den gröna industrialiseringen hotas, och arbetstillfällen förloras. Om vi inte kommer tillbaka till ett bostadsbyggande i takt med behoven kommer det att få stora negativa konsekvenser för hela samhället under en lång tid.

Bostadspolitiken är i grunden en ideologisk fråga. Under de senaste decennierna har fastighetsägare, byggbolag, banker och riskkapitalister tjänat enorma summor på bostäder. Samtidigt har den sociala bostadspolitiken övergivits, hemlösheten har ökat och bostadsstandarden har försämrats. Sverige behöver ett nytt, socialt och klimatanpassat, bostadssystem. Ett sådant kan bara åstadkommas genom radikala förändringar. Men då behöver vi se bostaden som en social rättighet och inte som en vara, vilken som helst, på en marknad.

Bygg bort krisen – bygg bostäder

Engagerade byggnadsarbetare i Stockholm har nu tagit initiativ till kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”. Hittills har över 15 000 personer skrivit under på kampanjens krav. Den 6 februari kommer det att ske en manifestation på Sergels torg och då hoppas jag att vi är många som ses. Namnunderskrifterna kommer då att överlämnas till bostadsministern.

Till namninsamlingen »

Uppdaterad:
Kategorier: