Helglön: Så har du ledigt på röda dagar och fridagar

Under året har du rätt att vara ledig med betalt på vissa högtidsdagar – så kallad helglön. I vissa fall rör det sig om helgdagar (”röda dagar”) som infaller under måndag till fredag (exempelvis annandag påsk). I andra fall rör det sig om dagar som inte är röda, men där du ändå har ledigt – ofta kallade fridagar (exempelvis julafton). I ett tredje fall infaller högtidsdagen alltid på en lördag eller söndag (exempelvis påskafton/påskdagen), och om du inte arbetar då så påverkas du förstås inte. Här får du reda på när du är ledig och när du får helglön och inte.

För dig med månadslön är det relativt okomplicerat. Du får som regel samma månadslön oavsett hur lång månaden är, och oavsett om månaden innehåller någon helgdag eller inte. Du som har timlön har liksom de med månadslön rätt till att vara ledig med helglön på olika helgdagar. Lönen ska vara densamma som om du utfört arbete åt din arbetsgivare.

Byggavtalet

Du får helglön för trettondagen, långfredag, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en vardag (måndag till fredag).

Jul-, nyårs-, påsk-, pingst- och midsommarafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.

Glasmästeriavtalet

Du får helglön för helgdagar (röda dagar) som infaller måndag till fredag och i avtalet fastställda fridagar. Fridagarna är julafton, nyårsafton, påskafton, midsommarafton samt nationaldagen.

Entreprenadmaskinavtalet

Du får helglön för trettondagen, långfredag, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelfärdsdag, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en vardag (måndag till fredag).

Jul-, nyårs-, påsk-, pingst- och midsommarafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.

De år som nationaldagen infaller på en lördag eller söndag ska du få en extra permissionsdag under samma år.

Plåt- och ventilationsavtalet

Nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, påskafton, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingstafton, pingstdagen, Sveriges nationaldag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton är arbetsfria dagar med bibehållen lön.

Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

Du får helglön för trettondagen, långfredagen, annandag påsk, 1 maj, Kristi himmelfärdsdagen, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen som infaller på en arbetsfri vardag (måndag till fredag).

Nyårs-, påsk-, pingst-, midsommar- och julafton är fridagar. På de fridagar som inträffar på en vardag har du bibehållen lön.

Klämdagar och ytterligare information

Det finns inga klämdagar i våra avtal, utan då får du ansöka om ledighet (med semesterdag eller arbetstidsförkortning).

Informationen på den här sidan gäller under vissa förutsättningar (exempelvis att du ska ha jobbat full dag före och efter den högtidsdagen, eller uttryckligen fått beviljad ledighet). För ytterligare detaljer samt undantag, se ditt kollektivavtal.

Uppdaterad: