Så här gör du om din arbetsgivare går i konkurs

Om företaget där du jobbar håller på att gå i konkurs, eller redan har satts i konkurs, kan det uppstå många frågor. Då är det viktigt att du är medlem i Byggnads. Då hjälper vi dig!

När du får reda på att din arbetsgivare håller på att gå i konkurs, eller redan har satts i konkurs ska du med en gång kontakta Byggnads. Vänd dig till Byggnads medlemscenter eller Byggnads i din region, så hjälper vi dig som medlem. Nedan hittar du en kort beskrivning på hur en konkurs går till och det viktigaste sakerna du ska tänka på.

Det här händer vid en konkurs

1.  Företaget sätts i konkurs

Företaget ansöker själv om konkurs hos Tingsrätten. Det kan också vara någon med en fordran, det vill säga som företaget är skyldig pengar, som skickar in ansökan. 

2. Tingsrätten utser en konkursförvaltare

Du får sedan information från konkursförvaltaren, eller från Byggnads.

3. Uppsägning

Konkursförvaltaren har rätt att säga upp din anställning på grund av arbetsbrist. Du har samma uppsägningstid om du sägs upp vid konkurs som vid en uppsägning på grund av arbetsbrist. Mer info om uppsägning finns här.

4. Statlig lönegaranti 

Lön och semesterersättning som du tjänat in och som företaget inte kan betala kan komma att betalas från den statliga lönegarantin. Mer om lönegaranti finns hos Länsstyrelsen. Där kan du också skicka in försäkran enligt lönegarantilagen. 

5. A-kassa

Du som är medlem i a-kassan får ersättning i stället för lön när du är arbetssökande. Gå in på www.byggnadsakassa.se. Logga in på Mina sidor och följ anvisningarna för att ladda upp olika dokument och anmäla bankkonto för att få arbetslöshetsersättning.

Vad behöver jag göra när företaget går i konkurs?

  • Är du medlem ska du kontakta Byggnads så fort som möjligt, så får du hjälp och stöttning hela vägen. Bli medlem här.
  • Spara dina lönespecifikationer.
  • Försök att få ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare, om möjligt.
  • Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen så fort du fått veta att din arbetsgivare har försatts i konkurs.
  • Är du medlem i a-kassan ska du anmäla dig till a-kassan din första arbetslösa dag.

Har din arbetsgivare gått i konkurs? 

Kontakta Byggnads medlemscenter 

 

Uppdaterad: