Unga Byggare träffar andra ungdomar på mässa.

Varför ska man vara med i Byggnads?

Det är bra och tryggt att vara med i facket av olika anledningar.

Som medlem i facket har du har någon som står vid din sida om du får problem på din arbetsplats. Istället för att du själv ska bevaka dina rättigheter, själv förhandla om lönen, själv se till att farliga arbetsplatser blir säkrare och själv göra något åt saken har du en stark organisation i ryggen som kan hjälpa dig i alla de här situationerna.

Byggnads kan erbjuda dig experthjälp inom många olika områden – allt ifrån säkerhetsfrågor till juridiska frågor. Ett fackförbund kan också lägga ner tid på att hjälpa just dig – något som är svårt att hinna med själv om man har ett jobb att sköta och familj och vänner man vill vara med. Ett fackförbund har också större chans att få igenom krav eftersom de har en hel organisation bakom sig, medan det är mycket lättare för arbetsgivaren att strunta i krav och önskemål som kommer från enskilda personer.

En historia som på ett enkelt sätt visar på vad ett medlemskap i ett fackförbund är värt är den om de 14 smeder som bildade en av Sveriges första fackföreningar. En dag samlas de runt ett köksbord och konstaterar att deras arbetsvillkor är usla.

De skriver ner sina tankar:

  • Våra löner är för låga.
  • De få ören jag får räcker knappt till mat för barnen.
  • Barna hinner vi inte träffa ändå, vi jobbar ju jämt.
  • Vi måste få bättre betalt.
  • Och ledigt åtminstone en gång i veckan.

Sedan lovar smederna varandra att ingen av ska dem ska arbeta för lägre lön än 22 öre i timmen och att ingen av dem ska arbeta på söndagar, vad arbetsgivaren än kommer att hota eller frestas med.

De tar ett papper och skriver ner kraven på höjd lön och längre ledighet. Nästa dag går de alla till arbetsgivaren och kräver att han ska skriva under deras villkor. Arbetsgivaren går med på att betala 20 öre i timmen och ge dem en ledig söndag. Sedan skriver både smederna och arbetsgivaren under papperet med villkoren. De har genomfört sin första förhandling och papperet är deras första avtal.

Byggnads och alla fackförbund jobbar efter samma princip än i dag. Vi blir starka därför att vi är många och håller ihop. Även om de fackliga kraven har förändrats sedan den där dagen då smederna samlades, är grundidén den samma.

Vi behöver din hjälp. Du behöver andras hjälp.
Så gå med i Byggnads du också!

Avgiftsfritt medlemskap

Fram tills att du får en anställning eller fram till och med september det år du avslutar din gymnasieutbildning kostar medlemskapet ingenting. Får du jobb baseras medlemsavgiften på din lön. Har du inte fått ett jobb efter skolan så betalar du endast en reducerad medlemsavgift. Byggnads kommer höra av sig när du tagit studenten.

Även vuxenelever omfattas av det avgiftsfria medlemskapet.

Granskad: