Lärling och ferielön

När du slutat skolan och det är dags att hitta ett jobb – välj med omsorg. Välj en arbetsplats med kollektivavtal! Du kan lätt ta reda på vilka arbetsplatser som har avtal via vårt medlemscenter Byggnads Nu. Det innebär att du får jobba under schyssta villkor, har semester och ledighet, är försäkrad och får tillgodoräkna dig dina lärlingstimmar. Och det garanterar att du faktiskt får ut hela din lön i slutändan.

Att arbetsgivaren har kollektivavtal med Byggnads betyder alltså trygghet för dig. Tänk på det redan när du söker praktik, för har du tur kan praktikplatsen bli ett framtida jobb!

Skriv upp dina arbetstimmar i Byggnads medlemskalender så har du koll på att du får ut rätt lön enligt lärlingsstegen.

Har du fått jobb på ett företag där de har ackord som löneform? Grattis. Då blir du automatiskt en del i ackordslaget. Våra erfarenheter visar att ackord ger mer motiverade arbetare, större möjlighet att påverka arbetssituationen, högre lön och bättre sammanhållning. Har din arbetsplats inte ackord, försök påverka kollegor och arbetsgivare. Läs mer om olika lönesystem och se filmen där vi slår hål på myter om ackordet.

Och viktigast av allt – ansök om medlemskap i Byggnads! Då hjälper vi dig till ett bättre och tryggare arbetsliv. Vi rekommenderar vår endagsutbildning Påfarten där du får lära dig mer om dina rättigheter. Då minskar risken för att du blir utnyttjad på jobbet. Välkommen i gänget!

Uppdaterad: