Trygg lön med kollektivavtalet

Du som arbetar under kollektivavtal kan känna dig trygg. Kollektivavtalet ser till att du har rätt lön vid både arbete och frånvaro som semester, föräldraledighet eller sjukdom. På de här sidorna hittar du mer information om vad som gäller din lön när du jobbar under kollektivavtal.

Rapportera in rätt lön

För att du ska få rätt medlemsavgift behöver du meddela rätt lön. Uppdatera dina uppgifter på Mina Sidor eller be Byggnads medlemscenter ringa upp dig genom att fylla i kontaktformuläret via chattboten i det högra hörnet. Med rätt kontaktuppgifter får du dessutom bättre service och senaste nytt om löner och villkor!

Visste du att utan kollektivavtal är det upp till företaget du jobbar på att bestämma om de tycker att du ska få en lönehöjning? I Sverige finns ingen lag som säger att din lön ska höjas varje år. Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal garanteras du en viss procents höjning av din lön varje år utefter hur Byggnads och arbetsgivarorganisationerna förhandlat.

Du kan läsa mer om vad som gäller lönehöjning i just din bransch i ditt kollektivavtal.

Löner inom Byggnads

Tack vare kollektivavtalet finns det alltid en minsta gräns för vad du får tjäna. Kollektivavtalen är en garanti för att arbetsgivaren inte kan sänka din lön.

Lön när det inte finns kollektivavtal

I Sverige finns inga lagar om minimilöner. Om företaget du jobbar på inte har kollektivavtal finns ingen nedre gräns för hur låg lön arbetsgivaren kan sätta. Arbetsgivaren behöver därför bara hitta någon som är villig att jobba för den låga lönen. Så om du letar jobb, se till att företaget har kollektivavtal. Om företaget inte har kollektivavtal ska du absolut ta kontakt med din region för att få till en avtalsteckning.

Har du frågor om din lön?

Har du frågor om lön, lönehöjningar, lönesystem eller annat som har med din lön att göra? Då kan du kontakta Byggnads medlemscenter eller din region så hjälper vi dig att svara på dina frågor.

Har du fått förändrad inkomst?

Visste du att du kan få reducerad medlemsavgift när du är föräldraledig, får graviditetspenning eller är sjukskriven?

Uppdaterad:
Kategorier: