Saknar din arbetsplats kollektivavtal?

Kollektivavtalets förmåner gäller bara om du arbetar på en arbetsplats som tecknat kollektivavtal med Byggnads. Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal har Byggnads små möjligheter att hjälpa dig, fastän du är medlem. Därför ska du aldrig ta ett arbete hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal.

Utan kollektivavtal måste du själv förhandla

Finns det inget kollektivavtal måste du själv förhandla om dina anställningsvillkor i ett anställningsavtal. Sannolikheten är stor att du inte får samma villkor som det finns i ett kollektivavtal. Utan kollektivavtal är det enbart lagen som gäller.

Som anställd har du allt att vinna på att det finns ett kollektivavtal. Kollektivavatalet utvecklas också i riktning mot att ge dig större möjligheter att utveckla och påverka din egen situation.

Ta reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal

Innan du börjar arbeta hos en ny arbetsgivare ska du alltid kontrollera att denne har kollektivavtal. Kontakta din region så kan de berätta om arbetsgivaren har tecknat avtal. Regionen kan även hjälpa dig med hur ni kan gå vidare för att få till ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

Kontakta din region

Uppdaterad: