Saknar din arbetsplats kollektivavtal?

Kollektivavtalets förmåner gäller bara om du arbetar på en arbetsplats som tecknat kollektivavtal med Byggnads. Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal har Byggnads inte samma möjligheter att säkerställa schyssta löner och villkor, även om du är medlem. Därför ska du aldrig ta ett arbete hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal.

Utan kollektivavtal måste du själv förhandla

Finns det inget kollektivavtal måste du själv förhandla om dina anställningsvillkor i ett anställningsavtal. Sannolikheten är stor att du inte får samma villkor som det finns i ett kollektivavtal. Utan kollektivavtal är det enbart lagen som gäller.

Som anställd har du allt att vinna på att det finns ett kollektivavtal. Kollektivavatalet utvecklas också för att ge dig större möjligheter att utveckla och påverka din egen situation.

Ta reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal

Innan du börjar arbeta hos en ny arbetsgivare ska du alltid kontrollera om de har kollektivavtal. Det kan du göra bland annat med vår tjänst Kollektivavtalskollen.

Om du vill att det företag du arbetar på ska teckna kollektivavtal så kontakta Byggnads i din region för vägledning i hur du går vidare.

Klicka här för att räkna ut vinsten av att jobba med kollektivavtal

Uppdaterad: