Fackliga utbildningar på webben

Vill du gå en utbildning, men har svårt att komma ifrån eller att få det att fungera praktiskt? Gå en facklig utbildning på nätet! Här hittar du länkar till ett antal utbildningar om facket, kollektivavtal med mera som du kan gå direkt här på webben.

Vad är ett kollektivavtal?

Utbildningen handlar om kollektivavtalen på den svenska arbetsmarknaden och varför de är så viktiga. Du lär dig mer om bland annat: arbetstid, lön, sjukdom, semester, försäkringar och arbetsmiljö.

Till utbildningen Vad är ett kollektivavtal?

The Defenders

Nätutbildningen The Defenders riktar sig främst till ungdomar som vill lära om hur arbetsmarknaden fungerar. I utbildningen får man träffa Sara, Dolores och Markus som alla tre är på väg ut i arbetslivet och har lite problem i starten.

Till utbildningen The Defenders

Förtroendemannalagen

Den här kursen riktar sig främst till dig som är förtroendevald i facket. Målsättningen är att förklara och lära ut de viktigaste delarna i lagen och ge dig vägledning om det som upplevs som svårt och krångligt. Utbildningen tar cirka 40 minuter.

Till utbildningen om Förtroendemannalagen

Lagen om anställningsskydd

Nätutbildningen om lagen om anställningsskydd har som mål att lära ut det allra mest grundläggande om anställningsskyddet i Sverige på ett enkelt och lättfattligt sätt. I utbildningen finns texter, problem och övningar som hjälper dig förstå de olika delarna i lagen om anställningsskydd (LAS). Utbildningen tar cirka 60 minuter.

Till utbildningen om Lagen om anställningsskydd

Studieledighetslagen

Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om studieledighetslagen och vad som kan orsaka frågor och konflikter på arbetsplatsen. Några exempel på de viktigaste avsnitten är: får jag ledigt, vad räknas som studier, ledigt för facklig utbildning, ansöka om studier, skjuta på studieledighet och tillbaka till jobbet. 

Till utbildningen Studieledighetslagen

Facklig-politisk ordlista

Vår ordlista innehåller förklaringar, bilder och ljudfiler till vanliga ord, termer och begrepp från den fackliga och politiska världen, sorterade i bokstavsordning. Du kan också kontrollera vad vad du själv kan i självtestet! Eller klicka in på bildgåtorna och korsordet.

Till utbildningen Facklig-politisk ordlista

Hjälp till nytt jobb – ett stöd för omställning

En introduktion som ger grundläggande kunskaper om omställningsstödet. Målgruppen är främst förtorendevalda men även ombudsmän, anställda och intresserade medlemmar kan ha nytta och gläde av utbildningen. Den kan användas som självstudier (tar cirka 20 minuter), som material under ett möte eller under en utbildning.

Till utbildningen Hjälp till ett nytt jobb

Hjälp till en bra upphandling (fortsättning)

Utbildningen är en fortsättning på utbildningen om omställningsstöd ”Hjälp till nytt jobb”. Målgruppen är främst fackligt förtroendevalda och ombudsmän som är med och upphandlar omställningsstöd. Utbildningen innehåller texter, övningar och illustrationer som förklarar hur upphandling går till. Utbildningen kan användas på möten och kurser av olika slag men är främst avsedd för självstudier. Utbildningen tar cirka 30 minuter.

Till utbildningen Hjälp till en bra upphandling

Samtalsträningar

Utbildningen riktar sig till dig som är medlemsvärvare eller försäkringsrådgivare där du får möjlighet att öva dig i att föra bra och lyssnande samtal med olika personer.

Till utbildningen Samtalsträningar

Pensionsboken

Pensionsboken på nätet tar upp de olika delarna i pensionssystemet på en grundläggande nivå och vänder sig både till försäkringsinformatörer och medlemmar.

Syftet är att deltagarna ska förstå hur pensionssystemet är uppbyggt och hur man med enkla medel kan påverka sin pension.

Till utbildningen Pensionboken

Uppdaterad: