Byggnads kulturstipendiater 2010

Fotograf: Knut Koivisto

2010 års kulturstipendiater

Rekordmånga sökte Byggnads kulturstipendium 2010. 482 ansökningar (nytt rekord) hade kommit in till Byggnads stipendienämnd när ansökningstiden gick ut den 1 mars. Ansökningarna är inom de flesta kulturområden såsom musik, bildkonst, litteratur, scenkonst, konsthantverk och arkitektur.

Utdelning av stipendierna ägde rum under Byggnads kongress, den 4 juni i Folkets Hus, Stockholm. Stipendieutdelare var nämndens ordförande Mona Sahlin.

Musik

Mariella Karle, Stockholm, 10 000 kronor

Mariella är en lovande operasångerska. Hon har bl.a. studerat på Operastudio-67 samt tagit masterclasses för Anna Larsson, vår världsledande alt, som kallar henne för "en storsångerska i vardande". Mariella vill studera för dirigenten Claudio Morbo i Italien och tilldelas därför ett stipendium från Byggnads på
10 000 kronor.

Esaias Fogelvik Järnegard, Göteborg, 10 000 kronor

Esaias är tonsättare och har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Gotlands Tonsättarskola samt Musikhögskolan i Göteborg. Han har i stor konkurrens fått en beställning från Nouvel Ensemble Moderne i Montreal och behöver nu åka dit för att medverka vid repetitioner m.m. Han tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor för detta ändamål.

Per-Johan Andersson, Nässjö, 10 000 kronor

Per-Johan är en ung lovande trombonist från Nässjö med inriktning på jazz. Efter bl.a. studier på Kulturama i Stockholm har han nu antagits till New England Conservatory i Boston där endast två trombonister antas per år. Per-Johan tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor som hjälp till denna utbildning.

Jakob Koranyi, Stockholm, 10 000 kronor

Jakob har redan rönt stora framgångar även utomlands som framgångsrik cellist. Hans lärare på Edsbergs Musikskola, professor Mats Zetterqvist, anser honom vara en av de mest talangfulla elever han haft under sina 25 år som lärare. Jakob vill nu studera för professor Tilman Wick vid Musikhögskolan i Hannover och tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor för detta ändamål.

Kristina Edin, Styrsö, 10 000 kronor

Kristina spelar kontrabas och har som enda skandinav studerat vid Yehudi Menhuin School i London. Efter avslutad utbildning har hon nu blivit antagen vid Guildhall School of Music and Drama i samma stad och behöver nu ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta studierna för bl.a. Rinat Ibragimov, stämledare i London Symphony Orchestra. Kristina tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor.

Daniel Fjellström, Malmö, 10 000 kronor

Daniel är cellist och kompositör med inriktning på filmmusik. Han studerar på Musikhögskolan i Malmö och har redan haft uppdrag för Malmö Symfoniorkester med filmmusik som uppförts "live" till diverse kortfilmer. Daniel vill förkovra sig vidare vid Royal College of Music i London och tilldelas därför Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor.

Anna Forsebo, Malmö, 10 000 kronor

Anna är koloratur-sopran och avslutar sin utbildning vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn till sommaren. Med utmärkta vitsord från sin lärare, Eva Hess Thaysen, vill hon nu utveckla Bel Canto-repertoiren genom studier i Florens samt medverkan vid diverse konserter. Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor ska hjälpa henne genomföra detta.

Victor Mobäck, Stockholm, 10 000 kronor

Viktor studerar för närvarande violin för professor Per Enoksson vid Edsbergs slott. Han började redan som fyraåring studera violin och redan medverkat både som solist och kammarmusiker i olika sammanhang. Viktor vill nu åka till Italien för att ta lektioner för violinprofessorn Pavel Vernikov och tilldelas Byggnads kulturstipendium om 10 000 kronor för detta ändamål.

Bildkonst

Peter Cederblom, Stockholm, 15 000 kronor

Peter Cederblom är och har varit en viktig länk i nutida svensk grafik mellan den traditionella fotografiska grafiken och den moderna konstgrafiken. Peters experimenterande med fotogravyr och fotopolymertryck på 1990-talet har banat vägen för nya uttrycksmöjligheter där digital teknik kombineras med traditionellt djuptryck. Peter Cederblom får Byggnads kulturstipendium 2010 för sina pedagogiska och konstnärliga insatser och till stöd och uppmuntran för fortsatt bildskapande.

Jennifer Rainsford, Stockholm, 15 000 kronor

Jennifer Rainsford är en spännande konstnär som rör i ett brett spektra av uttryck. Hennes gestaltningar pendlar mellan skulptur, performance och fotografi. Jennifer Rainsford får Byggnads kulturstipendium 2010 till stöd för ett konstprojekt där performance, skulptur och nycirkus ska verka tillsammans.

Helga Steppan, Motala, 15 000 kronor

Helga Steppan arbetar med iscensatt fotografi med spår av performance. Hennes mycket personliga fotograferande har starka måleriska inslag där också det rumsliga är en viktig del av uttrycket. Helga Steppan får Byggnads kulturstipendium 2010 till stöd för sina projekt kring monumentala byggnader och om borttappade och funna föremål.

Sara Vide Ericson, Stockholm, 15 000 kronor

Sara Vide Ericson har i sitt måleri ett inspirerande bildspråk med ett rikt berättande med figurer och gestalter i märkliga och oväntade påser. Sara Vide Ericson får Byggnads kulturstipendium 2010 till stöd för egna konstprojekt och researchresor.

Timothy Crisp, Stockholm, 10 000 kronor

Timothy Crisp har en bred och spännande palett där han inkluderar grafik, måleri och objekt. Timothy Crisp får Byggnads kulturstipendium till stöd för sin konst och för en studieresa till San Francisco och Berkeley i Kalifonien.

Ida Andersson, Västra Frölunda, 10 000 kronor

Ida Andersson har i sitt skapande ett känsligt och begåvat öga som hon omsätter i sina bilder. I sina fotografier lyfter hon fram små viktiga nyanser som i sin tystnad bjuder in betraktaren till ett personligt bildberättande. Ida Andersson får Byggnads kulturstipendium till stöd för sin konst och för inköp av digitalkamera med video­funktion.

Litteratur

K-G Malm, Göteborg, 10 000 kronor

K-G Malm vill göra en CD, där hans texter möter trubaduren Dan Viktors musik. Murardrömmar och Freud, är arbetsnamnet. KG Malm har arbetat till och från som byggnadsarbetare under 25 år, men på senare år mest med just framträdanden, berättaraftnar, sång och har dessutom haft en del filmroller. De aktuella texterna är delvis komna ur byggjobbarerfarenheterna. Dan Viktor är en välrenommerad trubadur och tonsättare. K-G Malm tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Lotta Alvestam Wahlund, Stockholm, 10 000 kronor

Lotta Alvestam Wahlund, har jobbat läge som civilekonom men parallellt utbildat sig inom konstvetenskap och arkitekturhistoria. Är nu antagen till utbildning i restaureringskonst på arkitekturskolan vid Konsthögskolan. Hon vill skriva en bok om husen i Bromma, om hur de växt fram i ett samspel mellan stadsplanerare, arkitekter och byggare. Verkar gediget och väl genomtänkt. Lotta Alvestam Wahlund tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Carola Lindström, Umeå, 10 000 kronor

Carola Lindström vill skriva en handbok för personliga assistenter. Onekligen en idé som springer ur ett stort behov. Det finns en liknande bok på marknaden, men den är skriven ur ett annat perspektiv. Carola Lindström tilldelas Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Scenkonst

Aviad Herman, dansare, Göteborg, 10 000 kronor

Aviad är verksam vid Göteborgs Operans balett. Efter 5 år som dansare på hög nivå behöver nya danstekniker läras in, bl.a. för att undvika skador. För att få den möjligheten vid Peridance Capezio Center får Aviad Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Malin Skinnar, berättare, Brösarp, 10 000 kronor

Malin är en kulturarbetare som värnar om urbefolkningarnas traditioner i Sverige och annorstädes. Malin gestaltar urbefolkningarnas muntliga berättelser med teater och sång. För att kunna föra detta viktiga kulturarv vidare, får Malin Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor.

Konstföreningen Blauba (Anna Axiotis), Norrköping,
10 000 kronor

För att sommaren 2010, med dans, nycirkus och teater, ta med Norrköpings innevånare och besökare på "Resan" - ett platsspecifikt verk i Norrköpings offentliga rum, får konstföreningen Blauba Byggnads kulturstipendium på
10 000 kronor.

Uppdaterad: