Takmontörer / takläggare

Takmontören har ett mångsidigt yrke. Att lägga yttertak ställer höga krav på kunskap både om tak och material. Det är inte bara ett arbete där man täcker taket, utan det omfattar även montering av värmeisolering, som mineralull, cellplast och dylikt.

För att bli takmontör väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Hus- och anläggning. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.

Kennet Lysell är takläggare och jobbar på Icopal i Halmstad. Han kom in i yrket av en slump för åtta år sedan. En kompis berättade att hans pappa behövde hjälp i sitt takföretag. Kennet sökte jobbet och fick det och åtta år senare är han arbetsledare i samma företag.

Han berättar om just det tak vi står på – det är taket på ett nybyggt äldreboende på Ålderstigen i Halmstad. På det här taket finns det många vinklar och vrår, snöskydd och infästningar för livlinor. Många små detaljer som gör att man verkligen måste använda sin talang och kunskap för att kunna göra ett snyggt jobb.

Uppdaterad: