Träarbetare / snickare

Träarbetare är med från början och hela vägen i byggprocessen, tills ett bygge slutförs. De svarar för alla gjutformar och tillverkar alla träkonstruktioner som mellanväggar, takstolar etc. Även all snickeriinredning som fönster- och dörrkarmar, skåp med mera monterar träarbetaren och sätter på plats.

För att bli träarbetare väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Hus- och anläggning. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen.

Jan Andersson, snickare, Härnösand

Vi träffade Jan Andersson, en snickare från Östervåla i Norduppland på ett tunnelbygge i Härnösand. Ådalsbanan får en ny sträckning ut från Härnösand, genom en tunnel i Murberget. Här jobbar Janne med att bygga en storform till en betongtunnel som ska byggas, så att man ska kunna flytta tillbaka en ås till sitt ursprungliga läge.

När vi träffar Janne är det kallt och mörkt, och jobbet inne i storformen är i full gång. I dag arbetar man med att sätta in distansrör i formen så att den ska hålla ihop under gjutningen.

På den här arbetsplatsen jobbar man långa dagar, 6 på morgonen till 6 på kvällen, fyra dagar i veckan. Janne kommer hit på söndagskvällarna, och reser tillbaka hem på torsdagseftermiddagarna. Då har han gjort sin fulla arbetsvecka.

Uppdaterad: