Huvudentreprenörsansvaret – ett stopp på utnyttjandet av människor!

1 januari 2015 börjar Huvudentreprenörsansvaret att gälla. Vi hoppas att det ska skapa mer ordning och reda i byggbranschen.
Publicerad:

Igår (17 dec) publicerade Stoppa fusket en artikel om ännu ett företag som betalar ut löner runt 30 kronor i timmen. I artikeln finns en lista på byggen, bland annat Malmö-bygget Quality Hotel View Point i Hyllie. Vi har fått bekräftat att omnämnda företag finns på plats med cirka 10 personer. Om omständigheterna som nämns i artikeln stämmer för de här personerna vet vi inte i nuläget. Vi vet däremot att det inte är ovanligt med utländska underentreprenörer vars anställda får arbeta för löner långt under avtal och ibland bo i lokaler som de flesta av oss knappt skulle sätta vår fot i.

 När det anlitas en kedja av underentreprenörer blir det svårt att få ordning och reda på bygget. Oordningen drabbar arbetarna – ekonomiskt och fysiskt. Om huvudentreprenören anlitar underentreprenörer med misstänksamt låga bud konkurreras schysta företag ut och vi som fackförbund står med små möjligheter att hjälpa de anställda. Företagen vill inte teckna avtal, låta oss prata med arbetarna eller ens komma in på bygget.

 För att få ordning och reda drev Byggnads tidigare i år igenom Huvudentreprenörsansvaret. Med stöd av det ska det bli svårare för företag som dumpar löner och utnyttjar människor att vara verksamma i den svenska byggbranschen. Huvudentreprenören kommer i praktiken bli ansvarig för hela kedjan och på så sätt säkerställer vi att varje byggnadsarbetare får bättre villkor. Huvudentreprenörsansvaret börjar gälla 1 januari 2015 och vi hoppas att det ska leda till att vi slipper se kamrater sätta livet till på jobbet.

Läs artikeln på Stoppa fusket: www.stoppafusket.se/2014/12/16/tele2-arena-byggt-med-dumpade-loner/

Uppdaterad: