Byggnads med byggställningar framför.

Bilden har inget samband med artikeln.

Irländskt företag mörkar sina uppgifter med hjälpa av Byggföretagen

Publicerad:

Under en granskning blev det uppenbart att det irländska byggföretaget inte ville dela med sig av de uppgifter Byggnads efterfrågat. Det multinationella, irländska, företaget har jobbat som UE åt flertalet  rikstäckande byggföretag i Sverige under de senaste 10–15 åren. Nu visar det sig att företaget bryter mot arbetstiden och övertid, betalar fel lön och fel semesterersättning, med mera, med mera. När man träffar Byggnads ombudsmän presenterade man två avidentifierade personers uppgifter, oklart om de ens är anställda. Något mer vill man inte dela med sig av, allting på inrådan av Byggföretagen.

Om två veckor är det dags att byta yrkanden med Byggföretagen i avtalsrörelsen. En av branschens stora frågor är Ordning och Reda. Att få bukt med arbetsgivare likt det irländska företaget som behandlar sina anställda som slavar. Att rensa branschen på fuskande företag och ge schysta företag en ärlig chans att kunna konkurrera. Byggföretagen säger att man prioriterar Ordning och Reda-frågor men samtidigt biträder man skurkföretag i förhandlingar med oss.

Svartvit bild på man i hjälm.

Roland Wiking, avtalsansvarig Byggnads Skåne

”Utåt sett säger Byggföretagen att Ordning och Reda är lika viktigt för dom och deras medlemmar som för oss. Trots det agerar man så här i skarpt läge”, säger Roland Wiking, avtalsansvarig på Byggnads Skåne.

 

 

 

 

Uppdaterad: