Byggnadsarbetare som jobbar.

Det byggs överallt i Kiruna och efterfrågan på arbetskraft är stor.

Jobben finns i norra Sverige

Medan Byggnads Skåne tampas med varsel och uppsägningar i södra Sverige byggs det som aldrig förr i norr.

Publicerad:

I Kiruna rivs halva stan och byggs upp på nytt i det som kallas ”Nya Kiruna”. På en 10 minuters promenad genom de nya kvarteren passerar man flera byggen. Pågående byggen blandas med nybyggda hus och gamla hus som flyttats från det ursprungliga Kiruna.

Projekten är stora och kräver mycket planering och mycket arbetskraft. En av de största flyttar som gjorts är flytten av Kirunas (40 meter breda) kyrka. Kyrkan som är av trä ska flyttas från sin nuvarande plats, ner till nya Kiruna i ett stycke. För att lyckas med det kommer man riva hus längst med den väg kyrkan ska forslas, för att sen bygga upp husen igen. Snacka om arbetstillfällen som skapas. Inte bara för byggnadsarbetare utan för många andra yrkesgrupper.

Kirunas kyrka

Den 40 meter breda träkyrkan ska flyttas i ett stycke från sin nuvarande plats till det nya Kiruna.

Insidan av Kiruna kyrka

Det mesta av inredningen ska vara kvar under flytten, som tex den stora orgeln.

 

Så behovet av arbetskraft är stort, både i Kiruna och i andra delar av Norrbotten. Dels för den stora stadsflytten men även på grund av stora byggen som tex en ny stålanläggning i Boden. Eftersom behovet av arbetskraft är större än tillgången på arbetare har uttryck som fly-in-fly-out och Kiruna-tillägg uppkommit. Fly-in-fly-out är veckopendlare som flyger in för att jobba för att sen flyga hem i slutet på veckan. Kiruna-tillägget är även det en effekt av bristen på arbetskraft där man får ett extra tillägg på lönen om man kommer och jobbar i Kiruna.

Byggnadsplats

Ett av alla pågående byggen i Kiruna

 

Så står du utan jobb eller vill prova på att bo i norra Sverige så finns det jobb för många!

Här kan du ta en titt på alla projekt som är på gång i Norrbotten: https://byggprojekt.byggfakta.se/aktuella/alla/norrbottens-lan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad:
Kategorier: