Skärmdump på målet för seminariet

Lär dig mer om psykosocial arbetsmiljö!

Under en heldag samlades representanter från både arbetstagare och arbetsgivare för att lära sig mer om vår psykosociala arbetsmiljö. Seminariet var partsgemensamt och anordnades av Andreas Sjögren och Jan Roth, ombudsmän på Byggnads Skåne, tillsammans med Byggföretagens Anders Fredriksson, bransch- och föreningsansvarig Östra Skåne.

Publicerad:

Föreläsare var Maria Hernroth, hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst, och Johan Torstensson Aase, ombudsman på Byggnads.

I en av dagens första diskussioner sa en deltagare: ”Att bli kränkt är värre än att bryta ett ben. Ett ben läks förhoppningsvis på en månad – själen kan ta betydligt längre tid. Det är därför denna frågan är så viktig.”

Deltagaren hade helt rätt. Det här är en fråga som påverkar ALLA! Oavsett om du är anställd eller chef så kan du både bli kränkt eller kränkas, mobbas eller mobba, drabbas av psykisk ohälsa eller vara kollega till någon som drabbas. Just därför så var det här ett partsgemensamt seminarium, anordnat tillsammans av Byggnads Skåne och Byggföretagen. Alla som arbetar i byggbranschen berörs av det här. Som Maria sa så måste via ha samma systematik överallt. Följa samma regler och föreskrifter kring psykosocial arbetsmiljö precis som vi gör när det handlar om asbest, ställningar, vibrationer eller räcken. Man måste vara trygg i att de föreskrifter och regler som finns följs på alla arbetsplatser man är på.

Dagen innehöll en hel del fakta kring regler och föreskrifter, handfasta tips och råd men även mycket diskussioner. Det är ett tufft ämne men ju mer man pratar om det, desto mer förändring kan man åstadkomma.

Hela seminariet filmades och kan ses på Byggnads Skånes YouTube-kanal.  Vill man så kan man själv ha en diskussion utifrån de diskussionsfrågor som ställdes till deltagarna på seminariet. Det är totalt sju avsnitt så man kan ta ett avsnitt i taget.

Uppdaterad: