VVS-montören Arbon Kryeziu och Krister Wicander, MB-sammankallande på Bravida.

Stabilt men några frågetecken

Viss påverkan på serviceverksamheten men i övrigt rullar det på som vanligt.  Det är Krister Wicander, MB-sammankallande på Bravida, sammanfattning av pandemins påverkan hittills.

Publicerad:

Till hösten ska Rönneholms förskola med plats för 259 barn vara klart. VVS-montören Arbon Kryeziu på Bravida håller på att sätta upp radiatorer/element.
- På förskolor är det hårdare krav på att det vi monterar upp ska sitta fast. Men det är bara bra, jag har en treåring där hemma och barn är påhittiga, säger han.

Serviceverksamheten
Bygget av förskolan rullar på, det samma går att säga om Bravida. Men det finns undantag, Krister Wicander berättar att det är serviceverksamheten som påverkats av coronapandemin. Det handlar bland annat om vårdcentraler, sjukhus och stora bostadsbolag  som inte genomför annat än akuta reparationer.
- Vi har klarat oss bra, Bravida har totalt 9500 anställda av dem har 60 kottidspermitterats. Precis när stödet kom var det en del funderingar men det var aldrig något som blev verklighet, det fanns och finns jobb, säger han.

Trots det ser Krister Wicander att antalet arbetsbristförhandlingar ökat den senaste tiden.


- Det är oroväckande. Efter semestrarna går många byggen i Malmö in i nästa skede och då har vi brist på folk, säger han.

Osäkerhetsfaktorer
Överlag råder det inte heller någon brist på material.
- Vi har VC, vent, kyla och sprinkler. Det har funnits en oro för kyla som får material från fabriker i Spanien och Frankrike. Men än så länge rullar det på, säger Krister Wicander.

Arbon Kryeziu pekar på en annan osäkerhetsfaktor och det är hur det går för de byggföretag som brukar vara huvudentreprenörer, Bravida kommer ofta in i ett projekt som underentreprenör.
- Men hittills verkar de ha klarat sig rätt så bra, säger han.

Våren 2021
Krister Wicander anser att personalbrist hos huvudentreprenörer också kan bli ett problem. Detta då många av dem har underentreprenörer och bemanningsanställda från andra länder, som åkt hem under pandemin.
- Det gäller kanske mest nybygge, men är det ingen som bygger så finns det heller inga jobb till oss. Det annat frågetecknet är våren 2021, hur kommer kommuner och landsting göra med till exempel renoveringar och byggandet av förskolor. Frågan är hur deras ekonomi kommer att se ut, säger han.

Uppdaterad: